Αρχική Παιδεία Υπ. Παιδείας: Πρακτική άσκηση μόνο με αμοιβή – Έρχονται τα πρώτα πειραματικά...

Υπ. Παιδείας: Πρακτική άσκηση μόνο με αμοιβή – Έρχονται τα πρώτα πειραματικά και θεματικά ΙΕΚ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αποζημίωση ίση με το 80% του νόμιμου, νομοθετημένου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη θα λαμβάνουν οι καταρτιζόμενοι των ΙΕΚ κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε σήμερα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το πρόγραμμα της αμειβόμενης πρακτικής άσκησης για τους καταρτιζόμενους των Ι.Ε.Κ. της χώρας υλοποιείται για πρώτη φορά, ενώ εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ένταξης των καταρτιζόμενων στα Ι.Ε.Κ. στην αγορά εργασίας.

Η βασική διασύνδεση των καταρτιζομένων με την αγορά εργασίας επιτυγχάνεται με τον θεσμό της Πρακτικής Ασκησης σε χώρους εργασίας, μέσω της οποίας οι καταρτιζόμενοι ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτιση τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Την έναρξη λειτουργίας πέντε πειραματικών και πέντε θεματικών ΙΕΚ από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

   Τα ΙΕΚ αυτά είναι:

  • Θεματικό ΙΕΚ STEAM Αιγάλεω (Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής, Τεχνών και Μαθηματικών)
  • Θεματικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Υπηρεσιών Ευεξίας)
  • Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών (Φυσικού Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Αναψυχής)
  • Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Ιωαννίνων (Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης) στα Ιωάννινα με έδρα την Ι.Μ. Βελλά
  • Θεματικό Παράρτημα ΙΕΚ Διδυμοτείχου (Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης) με έδρα το Σουφλί.

«Πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε ποιοτική Επαγγελματική Κατάρτιση με εύρος, που θα καλλιεργεί επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελμάτων. Δίνοντας στις νέες και τους νέους μας επιλογές που ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις, τις κλίσεις, τις επιθυμίες τους, αλλά και επιλογές με πραγματικό αντίκρισμα στην κοινωνία και την αγορά εργασίας» ανέφερε σε δήλωση της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται πως της λειτουργίας Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ προηγήθηκε η ίδρυση των πρώτων έξι Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (ΠΕΠΑΛ).