Αρχική Υπουργεία Υπ. Μετανάστευσης: Μέντορες στο πλευρό των ασυνόδευτων ανηλίκων

Υπ. Μετανάστευσης: Μέντορες στο πλευρό των ασυνόδευτων ανηλίκων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλα τα στάδια της πορείας τους στην Ελλάδα από την υποδοχή μέχρι την ενηλικίωση, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δημιούργησε το καινοτόμο πρόγραμμα “Μentorship”.

Οι Μέντορες, λειτουργώντας ως πρότυπα (role models), παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση στα ασυνόδευτα παιδιά σε κάθε βήμα της πορείας τους στην Ελλάδα σε ζητήματα όπως η υποδοχή, η στέγαση, η εκπαίδευση, η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση και η ένταξη στην αγορά εργασίας. Την καινοτόμο αυτή δράση πλαισιώνουν τέσσερις πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα, έχουν βιώσει αντίστοιχες δυσκολίες και προκλήσεις, ώστε σήμερα θέλουν να μεταφέρουν την εμπειρία τους για να βελτιώσουν τη ζωή άλλων παιδιών.

Οι μέντορες σημειώνουν: “όταν ήρθαμε εμείς στη Ελλάδα, δεν είχε αναπτυχθεί προστατευτικό πλαίσιο για τα ασυνόδευτα παιδιά, έπρεπε εμείς οι ίδιοι να βρούμε λύσεις στις δυσκολίες, χαιρόμαστε που μέσω της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων μπορούμε σήμερα να δώσουμε βιώσιμες λύσεις στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, όπως το είχαμε και εμείς παλαιότερα”. Η δράση “Mentorship” υλοποιείται με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και συντονίζεται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σχετικά με το πρόγραμμα “Mentorship”, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη δήλωσε: “Η νέα αυτή εμβληματική πρωτοβουλία θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στις συνθήκες υποδοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το mentorship θα αποτελέσει καλή πρακτική και για άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.”