Αρχική Υπουργεία Υπ. Εργασίας: Το πρώτο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή τον Σεπτέμβριο

Υπ. Εργασίας: Το πρώτο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή τον Σεπτέμβριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, μετά τη μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα, ετοιμάζουν τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-σκούπα, που περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων, και επιλύει πολλά και ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους.

Και αυτό το νομοσχέδιο θα αρκετές δόσεις  από…  κοινωνική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί στην κορυφή της ατζέντας της την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση στρεβλώσεων και παθογενειών που χαρακτήριζαν διαχρονικά το ασφαλιστικό σύστημα.

Η βασική διάταξη, την οποία περιμένουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, είναι η αναβάθμιση της υφιστάμενης ρύθμισης από 12 δόσεις σε 24. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει σε ειδικές κατηγορίες οφειλετών να ρυθμίσουν ακόμη και σε 48 δόσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη διάταξη ευνοούνται 150-200.000 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί, οι οποίοι έχουν χρέη που δεν μπορούν να διαχειριστούν με το σημερινό πλαίσιο αποπληρωμής των 12 δόσεων. Παράλληλα, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς των 12 δόσεων να «μεταπηδήσουν» στις 24 δόσεις, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη μηνιαία δόσης τους κατά 50%.

Στο ίδιο πλέγμα διατάξεων θα υπάρχει και η παραγραφή – με συγκεκριμένες προϋποθέσεις – ασφαλιστικών οφειλών που… χρονίζουν πέραν της 10ετίας. Από το μέτρο θα επωφεληθούν 200.000 μη μισθωτοί, οι οποίοι με τη διαγραφή των χρεών τους ευνοούνται και κατ’ επέκταση θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης ή να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγραφή των χρεών θα γίνεται με συναίνεση του ασφαλισμένου, καθώς η διαγραφή οφειλών προ του 11 συνεπάγεται και διαγραφή ετών ασφάλισης, γεγονός που ναρκοθετεί την πορεία των ασφαλισμένων προς την σύνταξη. Γι’ αυτό τον λόγο σύμφωνα με νομικούς κύκλους η διάταξη της παραγραφής θα διευκολύνει κατά κύριο λόγο μόνο όσους έχουν τουλάχιστον 35 έτη ασφάλισης.

Το πακέτο διατάξεων θα περιλαμβάνει ακόμη μια σημαντική ρύθμιση που θα δώσει σημαντική ανάσα στους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα, δρομολογείται η κατάργηση της κράτησης 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το ΤΠΔΥ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1η Ιανουαρίου 2023, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σημαντική μηνιαία αύξηση στο εισόδημα τους.

Τέλος, μέσα στο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και το νέο σύστημα για τους συνταξιούχους που απασχολούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψήφιση του ν/σ και έπειτα το λεγόμενο «πέναλτι» που επιβάλλεται στους συνταξιούχους που εργάζονται δεν θα είναι οριζόντιο 30%, αλλά αναλογικό με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια κλίμακα που θα αυξάνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Το μέτρο αφορά περίπου 200.000 ανθρώπους και θα βοηθήσει ιδιαίτερα εκείνους που λαμβάνουν ένα μικρό εισόδημα από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες μικρές διορθωτικές παρεμβάσεις μέσω του νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και της ενοποίησης των ταμείων.