Σήμερα αναμένεται η κατάθεση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρεις άξονες με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία:
- ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την ενίσχυση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αφορά την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας,
- ασφαλιστικές διατάξεις για την πληρέστερη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων,
- ρυθμίσεις για την ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες, στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εθνικών κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) με την Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τον υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο να δίνουν το παρόν στη συνάντηση.
“Ναι μεν αλλά” από τους κοινωνικούς εταίρους
Επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για αποσπασματικά μέτρα που εντάσσονται στο πλαίσιο των επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησης εν όψει της ΔΕΘ. «Πρόκειται για μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Μάλιστα, κύκλοι της ΓΣΕΕ επισημαναν πως τα μέτρα είναι θετικά αλλά δεν έχει υιοθετηθεί συνολικό προστατευτικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας. Μάλιστα, σε ερώτηση της ΓΣΕΕ για την αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την απεργία και τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να προωθήσει τη διάταξη η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1 της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Διευκρινίστηκε μάλιστα για πρώτη φορά ότι 50%+1 θα αφορά τα μέλη που έχουν πληρώσει την εισφορά τους στο σωματείο.
Τη δυσαρέσκειά τους για την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδήλωτη εργασία, τις υπερωρίες και την καθυστερημένη καταβολή των δεδουλευμένων επισήμαναν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητώντας μάλιστα από το υπουργείο βελτιώσεις των επίμαχων διατάξεων.
Όπως υπογράμμισε στην υπουργό Εργασίας ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τα ένδικα μέσα δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, όταν πράγματι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών. Επεσήμανε δε πως η ΕΣΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει στην επιχειρούμενη ταχύτερη εκδίκαση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο κ. Κορκίδης ζήτησε μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με το εισόδημα του τρέχοντος έτους, αντί του υπολογισμού επί προηγούμενων ετών, που συνήθως δεν συμβαδίζουν με την μεταβαλλόμενη οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.