Δικές-εξπρές για τους…ασυνεπείς εργοδότες, αναγγελία των αλλαγών στις υπερωρίες με SMS, ακόμα και οριστική διακοπή επιχείρησης που παραβιάζει σε μόνιμη βάση την εργατική νομοθεσία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 118 άρθρα, αποτελείται από πέντε άξονες: Ασφαλιστικές ρυθμίσεις, εργασιακές ρυθμίσεις, πρόσθετες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, ένα σύνολο διατάξεων για τα άτομα με αναπηρίες και ρυθμίσεις για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, λόγω της ειδικής σημασίας που έχει για την κοινωνική προστασία.

Στο επίκεντρο του νομοσχεδίου-σκούπα βρίσκεται η υποδηλωμένη ανασφάλιστη εργασία , η απλήρωτη εργασία και η προστασία ευάλωτων εργαζομένων. Για την αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία, προωθείται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου, αλλά και η δημιουργία point system για τις παραβάσεις, ώστε ανάλογα με το μέγεθός τους να επιβάλλεται και αντίστοιχη ποινή, αλλά και αποκλεισμός από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση των παραβατών και ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων.

Οι εργατικές διατάξεις φέρνουν τους κακούς εργοδότες προ των ευθυνών τους, καθώς εισάγουν ακόμη και οριστική παύση της επιχείρησης για όσους παραβιάζουν διαρκώς την εργατική νομοθεσία.

Σε ο,τι αφορά την απλήρωτη εργασία, το νομοθετικό πόνημα εισάγει συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονικού ορίου για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, των αναβολών και την τελική απόφαση, ενώ παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο. Παράλληλα, στις περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας με βάση το νόμο που πέρασε το καλοκαίρι, θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» ενώ θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.

Στο θέμα των επικουρικών αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επικοουρικών συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 1.1.2015. Αναλυτικότερα, το ν/σ προβλέπει συντελεστή 0,45 (δηλ. χαμηλότερο από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ τις 1.1.2015 (δηλ. Μέχρι 31.12.2014). 

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλουν, αν το θέλουν, αυξημένες εισφορές προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη. Την ίδια στιγμή, ρυθμίζεται το θέμα του συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοπασχολουμένων. Μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται και στο θέμα της αναπηρίας η οποία ξεφεύγει από τα στενά όρια της ιατρικής προσέγγισης και ανάγεται σε κοινωνική υποχρέωση. Για το υπουργείο συνιστά μεγάλη αλλαγή η μετατροπή σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, με στόχο την αναβάθμιση του θεσμικού του ρόλου.