Σε εξέλιξη βρίσκεται το ειδικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση της… «αραχνιασμένης» ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι αφενός να ζωντανέψει τα περίπου 1.126 ακίνητα που έχει στη φαρέτρα του και αφετέρου να ενισχύσει τα έσοδα του κρατικού κορβανά μειώνοντας παράλληλα τις λειτουργικές δαπάνες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. «Η ιδέα της ανάκτησης των ακινήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του ΟΑΕΔ, με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης, που ξεκινήσαμε από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, φαίνεται ότι αποδίδει και αρχίζει να παράγει καρπούς» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε σχετική ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με την κ.Αχτσιόγλου ένα από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι το κτίριο στο οποίο πραγματοποιείται σήμερα αυτή η εκδήλωση, στην οδό Κανάρη 1, που είναι γνωστό ως Μέγαρο Δεληγιώργη. Το κτίριο αυτό αποκαταστάθηκε, ανακαινίστηκε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το 2015 και, πλέον, διαθέτει έναν σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και ο ιστορικός χαρακτήρας του έχει μείνει αναλλοίωτος. «Σε λίγο καιρό, αυτό το κτίριο θα έχει μία πολύ σημαντική χρήση. Το τμήμα περιβάλλοντος του ΟΗΕ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ενοικίαση του κτιρίου, βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κτιρίων που ανήκουν στην ακίνητη περιουσία του υπερταμείου ανέρχεται στα 44 έτη με πολλά από αυτά τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αρκετά ξενοδοχεία με μεγάλη αντικειμενική αξία, βρίσκονται στα κεντρικότερα και πιο εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως πλατεία Συντάγματος, οδός Πανεπιστημίου, οδός Σταδίου,οδός Κανάρη, καθώς και σε πολλές κεντρικές πλατείες και οδικούς άξονες της Αθήνας.

Στο δρόμο της αξιοποίησης βρίσκεται το κτίριο της οδού Πινδάρου 2, επίσης διατηρητέο, το οποίο ολοκληρώνεται άμεσα και είναι στον κατάλογο για άμεση αναβίωση και λειτουργία, αλλά και το κτίριο όπου στεγαζόταν το ξενοδοχείο Esperia, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου 22.  «Αυτό το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που παρέμεινε κλειστό για πολλά χρόνια, ξαναγίνεται ξενοδοχείο. Έχει ήδη ανατεθεί η εκτίμηση της μισθωτής του αξίας σε ορκωτό εκτιμητή του υπουργείου Οικονομικών, πολύ σύντομα θα έχουμε αυτήν τη μελέτη και, στη συνέχεια, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ακινήτου. Νομίζω ότι, εντός του 2018, θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα και γι’ αυτό το κτίριο» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας.

Άμεσα αναμένεται να «ζωντανέψει» και η οικία της Μαρίας Κάλλας, στην οδό Πατησίων 61, καθώς θα δοθεί για μακροχρόνια μίσθωση- 30 χρόνια -στην Ακαδημία Λυρικής Τέχνης.