Αρχική Υπουργεία ΥΝΑΝΠ: Ρευστότητα άνω των 33,7 εκατ. ευρώ προς ακτοπλοΐα και νησιωτική επιχειρηματικότητα

ΥΝΑΝΠ: Ρευστότητα άνω των 33,7 εκατ. ευρώ προς ακτοπλοΐα και νησιωτική επιχειρηματικότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για παροχή ρευστότητας ύψους άνω των 33,7 εκατ. ευρώ προς την ακτοπλοΐα, αλλά και τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την ανακούφιση κλάδων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19., κάνει λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), έπειτα από σχετικές αποφάσεις του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Για τη στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων επιλέξιμων για το μεταφορικό ισοδύναμο, διατέθηκαν πόροι ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.
  • Σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξασφαλίσθηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, με απώτερο στόχο κανένα νησί να μη μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Από την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης, ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 3,5 εκατ. ευρώ για την ελάχιστη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών σε 29 γραμμές του εθνικού και τοπικού ακτοπλοϊκού δικτύου.
  • Η χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 50% των μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στην ακτοπλοΐα για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του ΥΝΑΝΠ, εκτιμάται ότι το εν λόγω πόσο θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας κλάδων όπως η ακτοπλοΐα και η νησιωτική επιχειρηματικότητα, οι οποίοι εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Στόχος μας είναι να παρέμβουμε με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε δύο σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που προσφέρουν πολλά στον τόπο».

«Δεν σταματάμε εδώ, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζονται ειδικό πρόγραμμα – καθεστώς, για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται, προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορωνοϊου COVID-19, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους» σημείωσε ο υπουργός.