Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Υγεία : Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε σε κάθε ηλικία

Σίγουρα η επίσκεψη στο γιατρό δεν αποτελεί την αγαπημένη μας συνήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις κι αναγκαζόμαστε να προγραμματίσουμε το ραντεβού, μόνο όταν ο πόνος μας χτυπήσει την πόρτα.

Οι απαραίτητες εξετάσεις ανά ηλικία

Στην παιδική ηλικία, πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες του εθνικού προγράμματος υποχρεωτικών εμβολίων. Ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, ενώ δεν πρέπει να παραλείπεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο, το οφθαλμίατρο και τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Στην ηλικία των 14-20 ετών, οφείλουμε να αποχωριστούμε τον παιδίατρο και να απευθυνθούμε στον οικογενειακό γιατρό ή τον παθολόγο. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τα εμβόλια, το βάρος, την  αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Στην περίπτωση που υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του ιατρού.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση για τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά να δίνονται και οδηγίες για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Από την ηλικία των 20-40 ετών, κάθε 2 με 3 χρόνια πρέπει να γίνεται έλεγχος για αρτηριακή πίεση, αναιμίαχοληστερίνησάκχαρο αίματος, και για την καλή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Οι άνδρες θα πρέπει να ελέγχονται από ουρολόγο για πιθανή ανάπτυξη κακοήθειας στους όρχεις, και οι γυναίκες να υποβάλλονται σε Pap Test και ψηλάφηση μαστών από γυναικολόγο.

Κάθε 10 χρόνια πρέπει να επαναλαμβάνουμε το εμβόλιο Td (διφθερίτιδας-τέτανου) και της Ηπατίτιδας Β και να ελέγχουμε την ανοσοποίηση έναντι της ανεμευλογιάς.

Κατά την ηλικία 40-65 ετών, ο έλεγχος θα ήταν καλό να γίνεται κάθε χρόνο μια και παράγοντες όπως η αρτηριακή υπέρταση συνήθως εκδηλώνονται με τις επιπλοκές τους.

Εκτός των εξετάσεων που ισχύουν για τις μικρότερες ηλικίες θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος κοπράνων για μικροσκοπική απώλεια αίματος και επί ενδείξεων κολονοσκόπηση.

Οι άντρες άνω των 50 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τον προστάτη τους και οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία, ενώ κατά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος οστικής πυκνότητας, για την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης (κάθε 2-3 έτη επί φυσιολογικών τιμών και κάθε έτος επί οστεοπενίας).

Στην ηλικία άνω των 65 ετών, θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά ο καρδιολογικός έλεγχος, ο έλεγχος όρασης και ακοής και να δίδεται προσοχή στη λήψη φαρμάκων και την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών και αλληλεπιδράσεων τους.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...

Ιαπωνία: Τεχνητό δέρμα με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα για πρόσωπα ρομπότ

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν ένα ρομποτικό πρόσωπο με δέρμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell...