Η προθεσμία που έχει θέσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την υιοθέτηση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS πλησιάζει, και παρατηρείται χαμηλή ανταπόκριση από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο περίπου το ένα στα δύο άτομα έχει συνδεθεί μέχρι στιγμής, ενώ περίπου 350,000 από τους εκτιμώμενους 700.000 επαγγελματίες έχουν προχωρήσει στην εγγραφή τους στο σύστημα.

Οι επαγγελματίες που δεν έχουν συνδεθεί με το IRIS έχουν αναμενόμενες κυρώσεις από την 1η Ιουλίου, με πρόστιμο ύψους 1,500 ευρώ. Παράλληλα, αν δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό, θα επιβληθεί πρόστιμο 1,000 ευρώ. Το σύστημα IRIS επιτρέπει στους επαγγελματίες να λαμβάνουν άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους, απλοποιώντας τη διαδικασία μέσω αριθμού κινητού τηλεφώνου ή ΑΦΜ, χωρίς την ανάγκη γνώσης του ΙΒΑΝ τους. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία, οι επαγγελματίες μπορούν να παράγουν κωδικούς QR για γρηγορότερη εκτέλεση πληρωμών.

Όσοι δεν συνδεθούν με το IRIS αντιμετωπίζουν την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 1,500 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ αν πληρωθεί εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης. Οποιαδήποτε προσφυγή κατά της επιβολής προστίμου πρέπει να υποβληθεί εντός 30 ημερών από την επίσημη ειδοποίηση, στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις