Αρχική Οικονομία Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,93-0,95 ευρώ/λίτρο

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,93-0,95 ευρώ/λίτρο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αρχίζει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε ολόκληρη την χώρα. Οι τιμές πώλησης εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 0,93-0,95 λεπτά το λίτρο στις αστικές περιοχές, την στιγμή που στην ορεινή και τη νησιωτική Ελλάδα θα ξεπεράσει το 1 ευρώ. Τσιμπημένες τιμές και στα καυσόξυλα, τα οποία ξεκίνησαν να πωλούνται στην Θεσσαλονίκη με αύξηση της τάξης των 10 ευρώ ανά κυβικό, κυρίως λόγω της δυσκολίας των εμπόρων στην προμήθεια των καυσόξυλων. Ενδεικτικά, πέρυσι οι τιμές ήταν στα 60 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά κυβικό χύμα καυσόξυλων, ενώ τώρα είναι στα 70 ευρώ.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε οδηγίες για τη διακίνηση/εμπορία πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Συνιστά στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή.

Επίσης, να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, ενώ κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Προσοχή πρέπει να δείχνουν και στο χρώμα του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του και πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές, όχι θολό. Όσον αφορά στα καυσόξυλα ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώνεται για το αν η προσφερόμενη τιμή αναφέρεται σε στοιβαχτή ή χύδην μορφή πώλησης, ενώ οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους για τον υπολογισμό του όγκου.