Αρχική Πολιτική Ξεκινά το πρόγραμμα μαζικών rapid tests – Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Ξεκινά το πρόγραμμα μαζικών rapid tests – Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανακοίνωσε το πρόγραμμα δωρεάν μαζικών rapid tests, με τη δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου διασποράς στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη νέα πλατφόρμα -testing.gov.gr- για τυχαίο δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους πολίτες, που θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον. Για το σκοπό αυτό, έχουν καθοριστεί 386 σημεία.

“Η συμμετοχή σας καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση του 3ου κύματος” ήταν έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες. “Προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η επιλογή θα είναι τυχαία, ενώ τα ραντεβού για έλεγχο Covid19 θα κλείνονται μέσω SMS. Στην αίτηση ο πολίτης θα δίνει στοιχεία ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ και οπωσδήποτε αριθμός κινητού. Θα έρχεται ένα μήνυμα με έναν αριθμό επαλήθευσης. Αν ο πολίτης επιλεγεί, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού.

Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά οι διαδικασίες

Η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων, θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, λέγοντας ότι μας αφορά όλους, με μοναδική εξαίρεση ότι, αν έχετε συμπτώματα θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό για καθοδήγηση, καθώς η επιλογή μέσα από την πλατφόρμα είναι τυχαία.

Στην αίτηση θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικός κώδικας, επάγγελμα και αριθμός τηλεφώνου. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στο κινητό SMS με κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης της αίτησής σας.

Αν επιλεγείτε για τεστ, θα σας αποσταλεί νέο sms λίγες μέρες αργότερα. Η επιλογή θα γίνεται μέσα από τυχαιοποίηση μέσω υπολογιστικού αλγορίθμου. Για την διενέργεια του τεστ δικαιολογείται τρίωρη αποχή από την εργασία. Ο πολίτης θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του τεστ, και η πληροφορία του τεστ θα περνά στο μητρώο covid.