Αρχική Ασφάλιση Ξεκινά η επανεξέταση συντάξεων με στόχο μεγαλύτερα ποσά

Ξεκινά η επανεξέταση συντάξεων με στόχο μεγαλύτερα ποσά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Δεύτερη ευκαιρία για επανεξέταση συνταξιοδοτικών πράξεων με στόχο γενναιότερες παροχές, σε περίπτωση που μετά την αίτηση αλλά πριν την οριστική απόφαση ψηφίστηκαν ευνοικές διατάξεις και δεν λήφθηκαν υπόψη, δίνει έγγραφο του ΕΦΚΑ που κοινοποιήθηκε χθες. Ειδικοί εκτιμούν πως δείχνει τον δρόμο για επανυπολογισμό προσωρινών συντάξεων με το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής αίτησης, που αποδίδει 80% της οριστικής σε περιπτώσεις γήρατος και 50% σε χηρείας (με ολόκληρο το ελάχιστο πλαφόν των 360€). Το ίδιο έγγραφο ξεκαθαρίζει πως αν ζητηθεί εκ των υστέρων ο επανυπολογισμός της παροχής, η σύνταξη θα ξεκινήσει να μετράει από την ημέρα ψήφισης του ευνοικότερου νόμου και όχι από την ημέρα της αίτησης. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4499/2017, στον οποίο συμπεριελήφθησαν οι τροπολογίες για την «ηλεκτρονική» προσωρινή και το πλαφόν στις συντάξεις χηρείας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την 21η Νοεμβρίου 2017.

Όπως διευκρινίζει το έγγραφο όσοι επιθυμούν επανυπολογισμό της παροχής τους με νέο, ευνοικότερο καθεστώς, αρκεί να υποβάλλουν αίτημα στον ΕΦΚΑ, καθώς «μπορεί να γίνει δεκτή η επανεξέταση υπόθεσης που έχει οριστικοποιηθεί, στην περίπτωση κατά την οποία έχει συντελεστεί μεταβολή της νομοθεσίας που δεν ελήφθη υπόψη». Το ερμηνευτικό έγγραφο αναφέρεται δηλαδή σε δικαιώματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα όταν ψηφίζονταν ευνοικές διατάξεις. Αν ο ασφαλισμένος αιτηθεί να λάβει προσωρινή με το νέο καθεστώς, η απαρχή της συνταξιοδότησής του τοποθετείται πλέον στην ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου (για ηλεκτρονικές προσωρινές στην 21η Νοεμβρίου). Αυτό σημαίνει πως αν η  χρονική απόσταση της αίτησης από την 21η Νοεμβρίου είναι μεγάλη δεν συμφέρει η επανεξέταση, καθώς θα πρέπει να επιστρέψει στον ΕΦΚΑ ποσά συντάξεων.

Υπενθυμίζεται πως οι προσωρινές γήρατος με το παλιό σύστημα κυμαίνονται από 384€ έως 768€ ενώ οι χηρείας στα 345€. Πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, άλλωστε, άνοιξε «παράθυρο» ώστε να λάβουν προσωρινή σύνταξη χηρείας με το ελάχιστο πλαφόν των 360€ και οι χήρες που λάμβαναν ήδη προσωρινή με το νόμο Κατρούγκαλου, πριν ψηφιστεί η ευνοική διάταξη τον περασμένο Νοέμβρη, αρκεί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά νέα αίτηση προσωρινής. Το κατώτατο όριο χορηγείται αυτοτελώς και στα παιδιά, δηλαδή η χήρα παίρνει 360€ και τα παιδιά άλλα 360€.