Αρχική Ασφάλιση Την Πέμπτη ξεκινά η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ

Την Πέμπτη ξεκινά η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Την Πέμπτη θα ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Ωστόσο, η αποστολή τους, ακόμη και αν ξεκινήσει σήμερα, θα είναι τμηματική, καθώς η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) έχει δυνατότητα αποστολής έως 80.000 ειδοποιητηρίων την ημέρα.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) προσπαθούν να είναι έτοιμες, προκειμένου να αναρτήσουν μαζικά ένα μεγάλο πλήθος ειδοποιητηρίων, τα οποία θα είναι προσβάσιμα στους δικαιούχους μέσω του ιστότοπου www.efka.gov.gr.

Ο δικαιούχος θα μπορεί, κάνοντας χρήση των κωδικών που διαθέτει, να δει το ειδοποιητήριο, άρα και τις ασφαλιστικές εισφορές που τον αφορούν και στη συνέχεια να περιμένει, έτσι ώστε να λάβει και ταχυδρομικά το σχετικό «ραβασάκι». Ο στόχος που έχει τεθεί, μέχρι στιγμής, είναι να αναρτηθούν άμεσα έως και ένα εκατ. ειδοποιητήρια, όσα δηλαδή θα είναι εύκολος ο προσδιορισμός τους.

Τα ειδοποιητήρια θα περιλαμβάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού και θα αφορούν τις εκείνες που οφείλουν να καταβληθούν μόνο για το πρώτο δίμηνο του έτους, δηλαδή για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Ας σημειωθεί ότι οι εισφορές θα προκύπτουν στο εξής ως ποσοστό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος της τελευταίας εκκαθάρισης (20% για κύρια σύνταξη, 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι ενδέχεται να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν. Άρα, στην πράξη, να μην χρειάζονται το ειδοποιητήριο, παρά μόνο για την απαραίτητη επικύρωση.