Αρχική Υγεία Ξανθός: «Αιμοδότηση» 1,1 δισ. στο ΕΣΥ μέχρι το 2020

Ξανθός: «Αιμοδότηση» 1,1 δισ. στο ΕΣΥ μέχρι το 2020

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σταδιακή ανακούφιση των πολιτών στον κλάδο της Υγείας φέρνει το πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας χτες βράδυ στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός. Όπως είπε το το πολυνομοσχέδιο της 4ης αξιολόγησης φέρνει «λείσιμο μνημονιακών εκκρεμοτήτων στην Υγεία όχι απλώς χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών και των ασθενών  αλλά , αντίθετα,  με μέτρα σταδιακής οικονομικής ανακούφισης τους . Χαρακτηριστικά παραδείγματα :  

  1. η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών κατά 40 εκ. ευρώ όταν παίρνουν γενόσημα φάρμακα και
  2. Η κατάργηση της προπληρωμής από τους πολίτες για την αγορά γυαλιών οράσεως και για υπηρεσίες ειδικής αγωγής των παιδιών τους. Με τον τρόπο αυτό,  δαπάνες περίπου 130 εκ. ευρώ το χρόνο θα αντικατασταθούν με voucher αντίστοιχης αξίας και δεν θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. «

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «,ετά την οριστική και αδιαμφισβήτητη έξοδο από το 3ο και τελευταίο Μνημόνιο είναι προφανές ότι η λιτότητα δεν εξαλείφεται αλλά υποχωρεί σημαντικά:

  1. ενώ διατηρείται ο μηχανισμός των 3 κλειστών προϋπολογισμών ( εξωνοσοκομειακή-νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, λοιπές παροχές υγείας του ΕΟΠΥΥ) αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2022 τα αριθμητικά όρια τους με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ ( για το 2019 σημαίνει ενίσχυση με 92,5 εκ. ευρώ) και
  2. Ενισχύεται το ΕΣΥ ( Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)  στο πλαίσιο του ΜΠΔΣ 2019-2022 με επιπλέον 195 εκ. ευρώ , δίνοντας τη δυνατότητα στη δημόσια περίθαλψη να καλύψει με επάρκεια περισσότερες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών. Συνολικά την τετραετία 2019-2022 προβλέπεται ενίσχυση του ορίου δαπανών του δημόσιου συστήματος υγείας με περίπου 450 εκ. ευρώ για κάλυψη λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων- Κεντρων Υγείας και για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Αν συνυπολογίσουμε την πολύ σημαντική ενίσχυση ύψους 650 κ. ευρώ που προηγήθηκε στο πλαίσιο του τρέχοντος ΜΠΔΣ 2015-2018, έχουμε αθροιστικά μια πολύ ζωτικής σημασίας «αιμοδότηση» 1,1 δις ευρώ στη δημόσια περίθαλψη. Αυτή η «αιμοδότηση» διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών, βελτιώνει την αγοραστική δύναμη του ΕΟΠΥΥ και αποτελεί μια σοβαρή επένδυση στην αξιοπιστία του ΕΣΥ, στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων και στην υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Συμβατά με το πολιτικό σχέδιο

Τα προαπαιτούμενα αυτά και οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, είναι συμβατά με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, στο βαθμό που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς να υπάρξει ευελιξία και σταδιακή υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως στην ΠΦΥ, στη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους (οπτικοί, ειδικοί θεραπευτές), στην προώθηση αποδεκτών στόχων όπως η αύξηση του ποσοστού των γενοσήμων μέσω οικονομικών κινήτρων για τον πολίτη, καθώς και αναπροσαρμογή των ορίων του 2018 στους κλειστούς προϋπολογισμούς. Έτσι η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς και το σύστημα παραπομπών στην ΠΦΥ, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2019, η αποζημίωση των παρόχων για οπτικά και υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής θα γίνεται μέσω voucher που θα χορηγείται στους πολίτες, ανακουφίζοντας τους έτσι από την προπληρωμή και την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση και διασφαλίζοντας την ελεύθερη επιλογή τους. Η αύξηση του όγκου των γενοσήμων θα προωθηθεί μεσω του σημαντικού οικονομικού κινήτρου της εξίσωσης λιανικής-ασφαλιστικής τιμής για τα γενόσημα και της κατάργησης της συμμετοχής του 10% όταν ο ασθενής επιλέγει γενόσημο.

 

Τέλος, για το κρίσιμο ζήτημα των δημοσιονομικών ορίων των κλειστών προϋπολογισμών, συμφωνήθηκε η σταδιακή αναμόρφωση των ορίων του 2018 για μια 4ετία, με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.