Αρχική Υπουργεία Βρούτσης: Άλλος ένας μήνας που η αγορά εργασίας έδειξε ανθεκτικότητα

Βρούτσης: Άλλος ένας μήνας που η αγορά εργασίας έδειξε ανθεκτικότητα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αρνητικό ήταν τον Νοέμβριο 2020το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων, του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», όπως και σε όλους τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η μισθωτή απασχόληση κατέγραψε και αυτόν τον μήνα περιορισμένες απώλειες σε βάθος πενταετίας, με −29.933 θέσεις εργασίας συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος μήνας επιβαρύνθηκε περαιτέρω με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την επιβολή του lockdown. Παρόλα αυτά, τον Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας με την πλήρη απασχόληση να αυξάνεται στο 50,70% για τις νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020.

Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1%, παρουσιάζοντας μείωση −0,4% συγκριτικά με το 16,5% του Αυγούστου του 2020 και περαιτέρω μείωση −0,7% συγκριτικά με το 16,9% του Σεπτεμβρίου του 2019, γεγονός που, σύμφωνα με το υπουργείο, «αποτυπώνει ότι η σειρά των πολιτικών πρωτοβουλιών που υλοποιήσαμε έδρασαν ως ασπίδα προστασίας, συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας».

Ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για «ακόμη έναν μήνα που η αγορά εργασίας έδειξε ανθεκτικότητα με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, παρά τις απώλειες του ισοζυγίου της ΕΡΓΑΝΗ Νοεμβρίου. Αποτελέσματα που επιβεβαιώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ και από διεθνείς οικονομικές εκθέσεις».

Όπως επισημαίνει, το «αποτέλεσμα δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Η κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας και έχοντας εργαστεί με μεθοδικότητα και σχέδιο κατάφερε με μεταρρυθμίσεις, με στοχευμένες δράσεις και δέσμες μέτρων να θωρακίσουμε την αγορά εργασίας ώστε να αντέξει τους κλυδωνισμούς της πανδημίας.

Μέσα σε περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, μείναμε προσηλωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις πρωτίστως στην προστασία των αδυνάμων, των εργαζομένων, των ανέργων, ολόκληρης της αγοράς εργασίας και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα».