Αρχική Υγεία Οι Βρετανοί ρισκάρουν μαζικούς θανάτους: Πρέπει να «κολλήσουμε» τον ιό για να...

Οι Βρετανοί ρισκάρουν μαζικούς θανάτους: Πρέπει να «κολλήσουμε» τον ιό για να αποκτηθεί «ανοσία αγέλης»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως πειραματόζωα, και υπάρχει περίπτωση να βάλει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες τα γυαλιά, υπάρχει όμως και κίνδυνος η φάση να εξελιχθεί σε Hunger Games.

Θέλουν να προστατεύσουν και τους ασθενείς αλλά και την οικονομία, κι αντί να κάνουν τώρα Lockdown, θα αφήσουν να κολλήσει Κορωνοϊό το 60% του πληθυσμού που σημαίνει πως θα αφήσουν να πεθάνουν πάνω από 250.000 απ’ τα πιο ευάλωτα άτομα.

Αν νοσήσει το 60% για αρχή, θεωρούν πως όλοι αυτοί θα έχουν Ανοσία Αγέλης. Έπειτα θα νοσούν λίγο λίγο κι άλλοι, και στο τέλος της σεζόν η Βρετανία θα έχει πετύχει σχεδόν την απόλυτη ανοσία και θα έχει ξεμπερδέψει μια για πάντα απ’ τον Κορωνοϊό.

Αντίθετα (σύμφωνα πάντα με τις βρετανικές εκτιμήσεις), οι άλλες χώρες που προστατεύονται και περιορίζουν τα κρούσματα, θα βρίσκονται συνεχώς (μέχρι σε ένα-δύο χρόνια να βρεθεί εμβόλιο) στο έλεος του Κορωνοϊού και θα πρέπει από Σεπτέμβριο πάλι να κλείνονται στα σπίτια τους όλοι με τεράστιο κόστος στην οικονομία.

Με δυο λόγια, είναι σαν το τσιρότο που αν το βγάλεις γρήγορα πονάει πολύ αλλά τελείωσες, ενώ αν το βγάζεις λίγο λίγο πονάς εις το διηνεκές (ή μέχρι να βρεθεί εμβόλιο σε 12-18 μήνες)

Όλα αυτά βέβαια ΑΝ οι υπολογισμοί αποδειχτούν σωστοί. Αν δεν μεταλλαχθεί ο ιός, αν δεν αποδειχτεί πως όσοι έχουν κολλήσει και γιατρευτεί μπορούν να ξανακολλήσουν τον ίδιο ιό (μάλλον απίθανο) ή μια μετάλλαξή του (άγνωστη πιθανότητα), αν η χώρα αντέξει τους επόμενους μήνες μέχρι και 300.000 θανάτους. Και υπάρχουν και παράμετροι που θεωρούνται άγνωστες.

πηγή: lifo.gr

Ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, Σερ Πάτρικ Βάλανς προειδοποίησε ότι η προσωρινή καταστολή της επιδημίας του κορωνοϊού με ένα τετράμηνο «lockdown» (περιορισμό) ίσως κρύβει τον κίνδυνο να «εκραγεί» σε ένα ακόμα πιο καταστροφικό ξέσπασμα τον ερχόμενο χειμώνα.

Μακροπρόθεσμα, έξι στους 10 ανθρώπους θα πρέπει να κολλήσουν τον ιό ώστε να επιτευχθεί η «ανοσία αγέλης», πρόσθεσε ο επιστήμονας, σύμφωνα με την Evening Standard. «Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Σερ Πάτρικ Βάλανς στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, προβλέποντας ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα ετήσιο, εποχιακό ξέσπασμα.

Με την τοποθέτησή του, ο επιστήμονας υπερασπίστηκε την στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, που τα τελευταία 24ωρα έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις, τόσο από την αντιπολίτευση της χώρας όσο και από μερίδα του Τύπου, που τη χαρακτηρίζει ανεπαρκή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην υπουργού Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος γράφοντας στην Evening Standard ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας. Ο κ. Χαντ υπογράμμισε ότι οι χώρες όπου φαίνεται να περιορίζεται το ξέσπασμα, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας, υιοθέτησαν από νωρίς δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η αναστολή κοινωνικών δραστηριοτήτων για ηλικιωμένα άτομα. «Γιατί επιτρέπουμε ακόμη επισκέπτες στα κέντρα ευγηρίας; Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις είναι η έσχατη λύση, αλλά πολλά άτομα μπορεί να ενθαρρυνθούν να εργαστούν από το σπίτι, μειώνοντας τον συνωστισμό στο μετρό, τα λεωφορεία και τα τρένα», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός, καταλήγοντας ότι κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο.

Όπως υπογραμμίζει η Evening Standard, η Βρετανία έχει τραβήξει το δικό της μονοπάτι, που έχει αρκετές διαφορές με την στρατηγική χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η οποία περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της επιδημίας μέσω του «λουκέτου» σε σχολεία, ακύρωσης μεγάλων διοργανώσεων και «αποκλεισμό» ολόκληρων κοινοτήτων. Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε εχθές ότι άτομα ακόμα και με ήπια συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορωνοϊό – επίμονο βήχα και υψηλό πυρετό – πρέπει να μείνουν σπίτι για επτά ημέρες. Κάποιοι θεώρησαν αυτή τη σύσταση ανεπαρκή, ωστόσο ο επιστημονικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού διαφωνεί, επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα δραστικό μέτρο.

«Εάν θέσεις τα πάντα υπό απόλυτο περιορισμό, ίσως για μια περίοδο 4 μηνών ή και παραπάνω, τότε καταστέλλεις τον ιό» είπε στο Sky News ο επιστήμονας. «Όλα τα στοιχεία από προηγούμενες επιδημίες υποδεικνύουν ότι όταν το κάνεις αυτό και μετά σταματάς τα μέτρα, επιστρέφει η ίδια κατάσταση. Από την άλλη μεριά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε ξανά τον χειμώνα με μια ξαφνική κορύφωση της επιδημίας, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα. Θέλουμε λοιπόν να το καταστείλουμε μεν, αλλά όχι να το ξεφορτωθούμε τελείως – κάτι που δεν γίνεται έτσι κι αλλιώς – ούτε να το καταστείλουμε στον βαθμό που θα έχουμε μια δεύτερη κορύφωση. Επίσης (θέλουμε) να επιτρέψουμε σε αρκετούς από εμάς που θα νοσήσουν ήπια να αποκτήσουν ανοσία, βοηθώντας έτσι την απόκριση όλου του πληθυσμού, κάτι που θα συμβάλει στην προστασία όλων», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.

Πηγή: Evening Standard