Αρχική Διεθνή Βρετανικό Μουσείο: Προτείνει σύμπραξη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Προτείνει σύμπραξη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» με την Ελλάδα, ζήτησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, που «θα μπορούσε να δει τα επίμαχα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέφουν στην Αθήνα», μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Times, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, καλεί «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια “σύμπραξη του Παρθενώνα”» καθώς, όπως τονίζει, «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους συνεργασίας».

Ωστόσο, η «σύμπραξη» δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την προηγούμενη βρετανική πρόταση για «δανεισμό», μια πρόταση που η Ελλάδα απορρίπτει. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει, μάλιστα, τη λέξη «δανεισμό» στις δηλώσεις του λέγοντας:

«Τα γλυπτά είναι ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου. Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήμασταν ενθουσιασμένοι είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε».

Απορρίπτοντας τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς περί πιστών αντιγράφων, ο ίδιος τονίζει: «Ο κόσμος επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο για να δει το αυθεντικό, έτσι δεν είναι;».