Αρχική Διεθνή Βρετανία: Στο 10,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Βρετανία: Στο 10,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο 10,7% μειώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο από 11,1% τον Οκτώβριο, που ήταν υψηλό 41 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν μείωση του πληθωρισμού στο 10,9%.

Τον Νοέμβριο καταγράφηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη – αυξήθηκαν 7,1% και 10% αντίστοιχα – αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός πιθανόν να έχει κορυφωθεί.

«Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά λιγότερο από ό,τι τον αντίστοιχο περσινό μήνα με πιο σημαντική εξαίρεση αυτές των καυσίμων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της στατιστικής υπηρεσίας.

Οι αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) έχει αυξήσει πολύ τα επιτόκια τους τελευταίους 12 μήνες για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι θα τα αυξήσει ξανά αύριο στο 3,5% από 3%.

Τον περασμένο μήνα, η ΒοΕ εκτιμούσε ότι η Βρετανία οδηγείται σε μία μακρά ύφεση, με τον πληθωρισμό να μην επανέρχεται στον στόχο του 2% έως τις αρχές του 2024, ενώ το γραφείο παρακολούθησης του προϋπολογισμού προέβλεπε τη μεγαλύτερη πίεσης στο βιοτικό επίπεδο από τη δεκαετία του 1950.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό – υποχώρησε στο 6,3% από 6,5% τον Οκτώβριο.

Η ΒοΕ έχει αναδείξει τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και τις τριβές στο εμπόριο και τη μετανάστευση λόγω του Brexit ως παράγοντες που συνέβαλαν στις αυξήσεις των τιμών.