Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Πάγωσε περιουσιακά στοιχεία Ρώσων αξίας 18 δισ. στερλινών

Στο πάγωμα χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 18,4 δισ. στερλινών που ανήκουν σε ρωσικά είτε φυσικά, είτε σε νομικά πρόσωπα έχουν προσχωρήσει οι αρμόδιες αρχές της Βρετανίας μετά την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης για τον πόλεμο που κήρυξε το Κρεμλίνο κατά της Ουκρανίας.

Η Υπηρεσία Εκτέλεσης Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων (Office of Financial Sanctions Implementation ή OFSI) ανακοίνωσε πως η αξία των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνει κατά έξι δισ στερλίνες αντίστοιχους «φακέλους» με κυρώσεις εις βάρος άλλων καθεστώτων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Επιπροσθέτως, οι Νήσοι της Μάγχης έχουν παγώσει ακόμη 7 δισ στερλίνες σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ένας από τους πιο διάσημους Ρώσους ολιγάρχες. Από τα μέτρα που έλαβε η OFSI επηρεάζονται 1.200 ιδιώτες και 120 εταιρείες, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της υπηρεσίας.

Τα μέτρα αυτά δείχνουν πως η Βρετανία θέλει να αποβάλει τη φήμη που απέκτησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες που συγκέντρωσαν αμύθητα πλούτη χάρις στους στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και ειδικότερα το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Λονδίνο απόκτησε το παρατσούκλι «Londongrad» με έμπνευση ρωσικές πόλεις όπως το πρώην Λένινγκραντ ή το Καλίνινγκαρντ. Η OFSI σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της, με στόχο «να συνεχίζουμε να ασκούμε πιέσεις στους διεφθαρμένους συνεργούς του Πούτιν», δήλωσε ο Άντριου Γκρίφιθ, υψηλός αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι 18 δισ στερλίνες που έχει παγώσει η OFSI αφορούν κινητά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μετρητών και μετοχών, και όχι ακίνητα.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η OFSI, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, έχει καταγράψει 236 αναφορές για την παραβίαση κυρώσεων. Μια από αυτές αφορά τον Πιότρ Άβεν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα από τη Ρωσία και τη Λετονία. Προσέφυγε στη βρετανική Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας ισχυρισμούς πως αποπειράθηκε να αποφύγει κυρώσεις εις βάρος του.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως αξιοποιεί λογαριασμούς στο όνομα της συζύγου του και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων για να διατηρήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο Πιότρ Άβεν ήταν επικεφαλής της Alpha Bank που είναι η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Ρωσίας. Μέχρι τότε θεωρούνταν ο 665ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία 4,7 δισ δολαρίων. Έχει ασκήσει κριτική στις κυρώσεις της Δύσης, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το επιχείρημα πως είναι αβάσιμες.

Βάσει πληροφοριών των New York Times, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει 1.500 νέες κυρώσεις και έχουν τροποποιήσει 750 υπάρχουσες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί από 37 ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Παρόλα αυτά, οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχα δεν είχαν μεγάλη επίδραση ως προς την ανάσχεση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας διότι δεν έπληξαν τους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι ζωτικοί για τη ρωσική οικονομία. Από το Δεκέμβριο, ωστόσο, θα επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, ενώ οι προμήθειες της Gazprom προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί δραματικά ύστερα από το πάγωμα των ροών από τον Nord Stream 1. Ωστόσο, η Κίνα και η Ινδία έχουν σπεύσει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ

Πάνω από 50% αυξήθηκε σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο στην ΕΕ, κρατάνε υψηλά τιμές Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του...

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση Ο...

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν οι εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν οι εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια Οι 41 εργάτες που είχαν παγιδευτεί επί 17 ημέρες μέσα σε μια σήραγγα που κατέρρευσε στα Ιμαλάια απεγκλωβίστηκαν...

Αυστραλία: Εντολή για εκκένωση 30.000 κατοίκων λόγω μεγάλων πυρκαγιών

Αυστραλία: Εντολή για εκκένωση 30.000 κατοίκων λόγω μεγάλων πυρκαγιών, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εκκενώσουν περιοχές της Βικτώριας πριν από το μεσημέρι...