Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής θα οδηγήσει σε αύξηση πρόωρων θανάτων

Ο αριθμός των πρόωρων θανάτων κινδυνεύει να αυξηθεί σχεδόν κατά 6,5% λόγω της κρίσης του κόστους ζωής στη Βρετανία, που πλήττεται από τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα στο περιοδικό BMJ.

Αυτή η κρίση «κινδυνεύει να συντομεύσει τις ζωές και να διευρύνει σημαντικά τα χάσματα πλούτου και υγείας» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτής της μελέτης.

Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάτω των 75 ετών αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 6,5%. Τα πιο μειονεκτούντα νοικοκυριά θα πληγούν τέσσερις φορές περισσότερο από τα ευνοημένα νοικοκυριά, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σε «επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970».

Ανήλθε στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά παραμένει στο υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες της G7.

«Τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν πληρώσει το τίμημα, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στην ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτοξευθεί», αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα ποσοστά θνησιμότητας στη Σκωτία το 2022-23 αξιολογώντας διαφορετικά σενάρια, με ή χωρίς κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κόστος ενέργειας.

Χωρίς κανένα μέτρο για την υποχώρησή του, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξήσει τους πρόωρους θανάτους κατά 5% στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές και κατά 23% στις πιο υποβαθμισμένες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών.

Αντίθετα, με κυβερνητικά μέτρα, ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των πρόωρων θανάτων κατά 2% και 8% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές εργάστηκαν στη Σκωτία, αλλά διαβεβαιώνουν ότι «είναι πιθανές παρόμοιες επιπτώσεις» σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή «μοντελοποίησαν τον αντίκτυπο των μέτρων που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση».

«Η ανάλυσή μας βοηθά να αποδειχθεί ότι η οικονομία έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού», καταλήγουν οι ερευνητές. «Από το 2012, οι οικονομικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και διεύρυναν τις ανισότητες στην υγεία».

Οι μελέτες που δείχνουν την έκταση των συνεπειών αυτής της κρίσης πολλαπλασιάζονται.

Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης του Resolution Foundation που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Βρετανοί κινδυνεύουν να βιώσουν μέσα σε λίγα χρόνια τη χειρότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου τους από «τουλάχιστον τη δεκαετία του 1950».

Τον Ιούνιο, μια μελέτη του πανεπιστημίου του Σάσεξ έδειξε ότι η πείνα έχει γίνει «η νέα νόρμα» για εκατομμύρια Βρετανούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες – ορόσημα

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες - ορόσημα Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν η Ρωσία εξαπέλυσε πλήρους κλίμακα εισβολή στην Ουκρανία. Τότε, όλοι πίστευαν σε...

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του

Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν βίαζε, μαστίγωνε και απειλούσε με αποκεφαλισμό τα θύματά του Ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Μαντλίν...

Απαρηγόρητες η χήρα Ναβάλνι κι η κόρη τους-Το συγκινητικό μήνυμα σε Twitter

Απαρηγόρητες η χήρα Ναβάλνι κι η κόρη τους-Το συγκινητικό μήνυμα σε Twitter Μυστήριο παραμένουν τα αίτια θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος άφησε την τελευταία του...

Κατάσχεση ποσότητας – Ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης σε φορτίο με μπανάνες από τις βρετανικές αρχές

Κατάσχεση ποσότητας ,ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης σε φορτίο με μπανάνες από τις βρετανικές αρχές Η βρετανική αστυνομία κατέγραψε κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ 5,7 τόνων κοκαΐνης την 8η Φεβρουαρίου σε εμπορευματοκιβώτιο στο...