Σάββατο, Ιούνιος 6, 2020
Αρχική Οικονομία Βουλή: Κατίθενται σήμερα 13η σύνταξη και μειώσεις ΦΠΑ

Βουλή: Κατίθενται σήμερα 13η σύνταξη και μειώσεις ΦΠΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και την 13η σύνταξη αλλά και τις μειώσεις του ΦΠΑ.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο και δεν αποκλείεται  την τελευταία στιγμή να γίνουν  βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης των οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, καθώς έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις σχετικά με τον αριθμό των δόσεων.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την  καταβολή της 13ης σύνταξης σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους τη Δευτέρα 20 Μαΐου και για την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών μέσω των οποίων οι οφειλέτες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να  υπαχθούν στις ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή τις προεκλογικές παροχές την ώρα που η χώρα απειλείται με κυρώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της και συγκεκριμένα με τη μη επιστροφή της επόμενης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που είναι εν γνώσει των συζητήσεων αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα για μια δυνητική παραβίαση των υποχρεώσεών της ως προς το χρέος». Οι πιστωτές, συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο θεωρούν πως η παραβίαση αυτή συνίσταται στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.

«Αν και η επίπτωση των νέων δημοσιονομικών στόχων δεν έχει ακόμη πλήρως εκτιμηθεί», σημειώνει το τηλεγράφημα, «οι πιστωτές προβλέπουν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για το χρέος, το φθινόπωρο».