Αρχική Ελλάδα Βουτσής: Ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση εισφοράς αλληλεγγύης

Βουτσής: Ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση εισφοράς αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για την προκλητική ρύθμιση που μειώνει έως 2.000 ευρώ την εισφορά αλληλεγγύης σε υπουργούς και βουλευτές επέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Βούτσης ανέφερε αρχικά ότι η ρύθμιση “δεν είναι σκανδαλώδης”, ενώ ακολούθως πρόσθεσε ότι “ούτε από την Βουλή ούτε από το πολιτικό προσωπικό ζητήθηκε κάτι τέτοιο”. Εξάλλου, τον περαμένο Μάιο οι βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 ευρώ. Μάλιστα, η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στον ίδιο νόμο, με τον οποίο προβλέπεται και η περικοπή του ΕΚΑΣ, όπως γράφει και ο Ελεύθερος Τύπος.

Σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους, ο κ. Βούτσης τόνισε πως η διάταξη αυτή δεν είναι αποσπασματική, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παράλληλα έχει μειώσει τις συντάξεις των πρώην βουλευτών, ενώ έχει σταματήσει από το 2012 η συνταξιοδότηση νέων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο ίδιος ή οι βουλευτές δεν ζήτησαν από τον κ. Τσακαλώτο να φέρει μια τέτοια ρύθμιση και πως είναι άδικο να εξετάζεται αυτή αποσπασματικά και “να καταλογίζουμε αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία”.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της Βουλής έχει ως εξής:
“Είναι μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που είχε έρθει στη Βουλή η οποία δεν ψηφίστηκε κατόπιν απαιτήσεως των βουλευτών ή του πολιτικού προσωπικού, είναι στο πλαίσιο γενικότερης ισορροπίας μέσα στα δημόσια οικονομικά. Θα μπορούσατε πχ να γνωρίζετε ότι υπάρχει γερό μαχαίρι στις συντάξεις των πρώην βουλευτών ή ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα, δεν έχουν συντάξεις, δηλαδή, δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρότι μηνιαίως γίνεται παρακράτηση για τους παλαιότερους βουλευτές.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία μπορούσε να γίνει μια δημόσια συζήτηση. Πάντως δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους-όπως έχει παρουσιαστεί- ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό. Αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των ανεξαρτήτων αρχών και άλλους και σας επαναλαμβάνω ότι είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το υπουργείο οικονομικών, το δημόσιο λογιστικό, το ΓΛΚ έχει διαμορφώσει. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό. Σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές κλπ. αντίθετα σας ανέφερα ένα ζήτημα πολύ σοβαρό διότι αφορά παλαιότερους βουλευτές, που έχουν χρηματίσει για δεκαετίες και  πρώην υπουργούς, που εξομειώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τα έτη της αποχώρησης και μπαίνει ένα γερό μαχαίρι εκεί.

Μην ψάχνουμε σε αυτόν τον τομέα, στην παρούσα Βουλή, αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα, μην ψάχνουμε προνομιακές καταστάσεις ή να καταλογίζουμε αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ίσα ίσα υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής  προς όλη την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, και τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και να το συνυπολογίζουν όταν μιλούν γι΄αυτά τα πράγματα ότι η Βουλή είχε 225 εκατομμύρια ευρώ το 2009 τώρα έχει 132 και κάναμε να περισσέψουν και 5 εκατομμύρια τα οποία θα μπουν σε κωδικό στο ΥΠΟΙΚ για ευάλωτες ομάδες.

Την ίδια ώρα η Βουλή αναπτύσσει συνεχώς σε πολλά επίπεδα την εξωστρέφειά της με πλήθος εκδηλώσεων, παρεμβάσεων, χορηγιών κ.λπ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι λάθος από γενικεύσεις και συμψηφισμούς να βγαίνουν λάθος συμπεράσματα πάνω σε επιμέρους ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν ως τέτοια και που μπορεί να έχουν ενστάσεις αλλά όχι να πηγαίνουμε σε γενικεύσεις και να χαϊδεύουμε μια αντί-πολιτική τάση που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας και που αν αφεθεί χωρίς εξηγήσεις, χωρίς διέξοδο και χωρίς ευαισθησία οδηγεί σε τέρατα διαφόρων καταστάσεων”.