Αρχική Επιχειρήσεις “Βουτιά” του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ

“Βουτιά” του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σημαντική μείωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο 2017, ο οποίος κυμάνθηκε στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου (2016).

Μετά από την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στις 95,1 μονάδες στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Δείκτης έχασε σχεδόν μονάδες φτάνοντας στις 92,9 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας “Φεβρουάριος 2017” που δημοσιοποίησε σήμερα το ΙΟΒΕ, παρά την υποχώρησή του, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες).

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται στον τομέα της Βιομηχανίας -τη μόνη “φωτεινή” εξαίρεση σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, πτώση σημειώνεται στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές.

Σημαντική κάμψη παρατηρήθηκε, εξάλλου, και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου πέρυσι, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.

Επιχειρήσεις

Συγκρατημένες φαίνονται και οι επιχειρήσεις κατά το τρέχον έτος, οι οποίες αναθεωρούν τον προγραμματισμό τους επί τα χείρω, γεγονός που οφείλεται, όπως αναφέρεται, στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος και της ρευστότητας στην αγορά εργασίας.

Εντούτοις, η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα στους προσεχείς μήνες. Αντιθέτως, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων, όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί.

Ορισμένα από τα κομβικά σημεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος είναι τα ακόλουθα:

  • Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνει διόγκωσή τους.
  • Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκαν ελαφρώς.
  • Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν αρνητικά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση οι οποίες
    καλυτέρευσαν, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης να είναι σχεδόν αμετάβλητες.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποκλιμακώθηκαν, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων μεταβλήθηκαν ελαφρώς αρνητικά.
  • Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντάθηκαν, αλλά οι αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης εξομαλύνθηκαν ελαφρώς.
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
  • Οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης επιδεινώθηκαν, αλλά ήπια, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου.