Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Βόρεια Μακεδονία: Ομοβροντία αντιδράσεων για την αναφορά της νέας πρόεδρου

Θύελλα αντιδράσεων, τόσο σε Αθήνα όσο και Βρυξέλλες, προκάλεσε η στάση της νεοεκλεγείσας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της γειτονικής χώρας.

Κατά την ορκωμοσία η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο ανάγνωσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι καλώντας τη νέα Πρόεδρο να το επαναλάβει, αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε από την τελετή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε αυστηρό τόνο επισήμανε ότι «η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά της ΕΕ με μια σειρά από αξιωματούχους της να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια, αλλά και τη λύπη τους για τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα, υπενθυμίζοντας ότι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βόρεια Μακεδονία ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν ύψιστης σημασίας κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Μέσω ανάρτησής της στο Twitter, η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν κι εκ νέου υποψήφια για το αξίωμα, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Θέση για το ζήτημα πήρε και η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, η οποία επισήμανε ότι «η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας»

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, στον απόηχο του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών.

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Θα έχουμε ζητήματα, αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά αποτελέσουν επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θύελλα» αντιδράσεων και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι προκλητικές αναφορές της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Ελλάδας, τα οποία στρέφουν τα βέλη τους και προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αξιώνοντας τις δέουσες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εμείς, ως η παράταξη η οποία πλήρωσε ακριβά τον πατριωτισμό της, καλούμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία και στο μέλλον του λαού της», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ως «βαρύτατη πρόκληση» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ το περιστατικό που συνέβη κατά την ορκομωσία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι αναμένει την αντίδραση της κυβέρνησης σε διμερές και σε διεθνές επίπεδο.

Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε:

«Η αναφορά της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, συνιστά βαρύτατη πρόκληση.

Αποτελεί μια, δυστυχώς, αναμενόμενη ενέργεια, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και υλοποιήθηκε σε μηδενικό χρόνο, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναιρώντας το θεμέλιο αυτής.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «επιβεβαιώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών υπηρετούσε μόνο την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Συγκεκριμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος αναφέρει:

«Οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια».

Βόρεια Μακεδονία: Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Οι δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση καταπάτησε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη ούτε Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας», δήλωσε ο βουλευτής του DUI, Άρμπερ Αντέμι.

Ποια είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Υπενθυμίζεται ότι η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαΐου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE  πέτυχε σημαντική νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα άρχισε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή: Φωτίου απαντά στην Κεφαλογιάννη “άει στο διάολο”

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, παρατηρήθηκε ένταση μεταξύ της υπουργού Τουρισμού και της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Θεανώς...

Εξαήμερη εργασία: Η νέα αποστολή της Κεραμέως

Στις 14 Ιουνίου, μετά το εκλογικό ανασχηματισμό, η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε ως υπουργός Εργασίας, με την προσδοκία να ολοκληρώσει την επιβολή της εξαήμερης εργασίας,...

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Έλενα Ακρίτα. Με ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια,...

Χαρίτσης: Χρειαζόμαστε επειγόντως και στην Ελλάδα μια εναλλακτική ενωτική Αριστερά

Στην ανάρτησή του, Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει ότι η Δεξιά στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία της Μαρίν Λεπέν...