Αρχική Υγεία «Βόμβα» Μαγιορκίνη: Δεν αποκλείω τρίτη δόση σε όλους – Από τι θα...

«Βόμβα» Μαγιορκίνη: Δεν αποκλείω τρίτη δόση σε όλους – Από τι θα εξαρτηθεί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην εκτίμηση πως δεν αποκλείεται να κάνουμε όλοι τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει σταδιακά στο Ισραήλ» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως αυτό το ενδεχόμενο «θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα εμφάνισης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους».

«Θεωρώ ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως «ακόμα όμως δεν μπορώ να προβλέψω το πότε».

«Το θέμα της ανάγκης για τρίτη δόση δεν θα εξαρτηθεί από την πτώση των αντισωμάτων», σημείωσε εν συνεχεία ο καθηγητής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν θα πρέπει να χορηγηθεί η extra δόση λόγω των μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αναφέρουν ότι πέφτουν τα αντισώματα όσο περνάει ο καιρός από τον εμβολιασμό. 

«Υπάρχει μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Εγώ ως ιολόγος θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι τα αντισώματα θα πέφτουν σε βάθος χρόνου. Αυτό το βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς. Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι πως επειδή οι δύο δόσεις έγιναν η μια πολύ κοντά με την άλλη, παρατηρούμε πως δεν έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη ωρίμανση της ανοσολογικής απάντησης», συμπλήρωσε και επανέλαβε πως «μάλλον θα χρειαστεί μια τρίτη δόση για να σταθεροποιηθεί η ανοσολογική απάντηση.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο εμβόλιο είναι κατάλληλο για τρίτη δόση, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως τα εμβόλια mRNA έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικά ως booster δόσεις και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για συνδυασμούς εμβολίων.