Ιδιαίτερα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές της Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό των 7.7 Ρίχτερ. Την ώρα που χώρες, όπως η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία, η Ρωσία και με καθυστέρηση, λόγω της «διάλυσης» της USAID, οι ΗΠΑ, στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ, εντείνεται η ανησυχία ότι η χούντα της χώρας χρησιμοποιεί τα είδη πρώτης ανάγκης για δικούς της σκοπούς.

Ενδεικτική για την κρίσιμη κατάσταση του πληθυσμού, ο οποίος έχει αφεθεί όπως όλα δείχνουν στη μοίρα του, είναι η περίπτωση επιζώντα στη Μανταλέι, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Μιανμάρ.

Ο νεαρός άνδρας δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters (RTRTV), τηρώντας την ανωνυμία του, ότι κανείς δεν τον βοήθησε να επιβιώσει: «Εγκλωβίστηκα μέσα στο κατάστημά μου που κατέρρευσε. Κατάφερα μόνος μου να βγω από τα συντρίμμια. Κανείς δεν με βοήθησε. Οι τρεις συνεργάτες μου έχασαν τη ζωή τους στο κτήριο. Νοίκιασα μπουλντόζα για να μεταφέρω τα συντρίμμια που έθεταν σε κίνδυνο τα γύρω σπίτια. Όλα αυτά τα έκανα μόνος μου, χωρίς στήριξη».

Τα σωστικά συνεργεία ξέμειναν από σάκους για πτώματα

Ακόμη και τώρα, στην πιο κρίσιμη ώρα στη Μιανμάρ, ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της χούντας και της αυτοαποκαλούμενης Εθνικής Κυβέρνησης Ενότητας (NUG) συνεχίζεται. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) απηύθυνε έκκληση στο στρατιωτικό καθεστώς να άρει όλους τους περιορισμούς, έτσι ώστε η βοήθεια να φθάσει απρόσκοπτα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αντ’ αυτού, ο στρατός συνέχισε τις τελευταίες ώρες τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών και περιόρισε την πρόσβαση στο διαδίκτυο στις πληγείσες περιοχές, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ συνεχίζει να σπέρνει το φόβο, ακόμα και μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους», δηλώνει η Μπριόνι Λάου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Ασίας της Human Rights Watch. Στην πόλη Σαγκάινγκ, ένα από βουδιστικά κέντρα της χώρας με πλήθος παγόδες και ναούς, τα σωστικά συνεργεία έχουν ξεμείνει από σάκους πτωμάτων. «Ακόμα και αν αποτέφρωναν ένα πτώμα κάθε τρία λεπτά, θα έπρεπε η διαδικασία να συνεχίζεται όλο το εικοσιτετράωρο», προσθέτει η επικεφαλής του Τμήματος Ασίας.

Σύμφωνα με τη χούντα, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 2.719, οι τραυματίες αγγίζουν τους 4.500, ενώ περίπου 400 άνθρωποι αγνοούνται. Η διαδικτυακή πύλη Myanmar Now εκτιμά ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα, δεν προβαίνει ωστόσο σε εκτιμήσεις. Γεγονός πάντως είναι ότι στις πληγείσες περιοχές ζούσαν εκατομμύρια άνθρωπ