Την Κυριακή, τρομοκράτες πραγματοποίησαν επιθέσεις σε μια συναγωγή και δύο ορθόδοξες εκκλησίες στη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Αρχές ανέφεραν στα ξημερώματα της Δευτέρας ότι συνολικά 15 αστυνομικοί και ένας 66χρονος ρώσος ιερέας έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Συγχρόνως, η ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή, καταστρέφοντας έξι τρομοκράτες.

Οι επιθέσεις έγιναν σε θρησκευτικούς χώρους και σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στην πρωτεύουσα Μαχατσκαλά και την πόλη Ντερμπέντ, όπου καταστράφηκαν μια συναγωγή και μια εκκλησία. Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας ανέφεραν επίσης επίθεση σε μια δεύτερη συναγωγή.

Οι επιθέσεις αυτές, που συνέβησαν παράλληλα την απογευματινή ώρα της Κυριακής, σημειώθηκαν με συντονισμένο τρόπο και προκάλεσαν σοβαρή ανησυχία και αντίδραση από τις αρχές και την κοινότητα.

Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 20 άτομα παγιδεύτηκαν στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αλλά παραμένει ασαφές το τι ακριβώς συνέβη στη συνέχεια. Εκείνη τη στιγμή, η συναγωγή ήταν άδεια, ενώ στη συνέχεια σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός και ένας φύλακας.

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν την ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από τη συναγωγή. Τρεις δράστες βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απομακρύνθηκαν μεγάλης ταχύτητας.

Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν στους δρόμους της πόλης για ώρες μετά την επίθεση. Ελικόπτερα της αστυνομίας παρέμεναν σε συνεχή πτήση πάνω από την πόλη, ενώ οι αρχές προέτρεπαν τους κατοίκους να αποφεύγουν την κυκλοφορία στους δρόμους. Η ταυτότητα των δραστών παραμένει άγνωστη και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Φαίνεται ότι οι τοπικές αρχές γνωρίζουν ταυτόχρονα τους δράστες και τα κίνητρά τους.

Σύμφωνα με το BBC, το Νταγκεστάν, μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ρωσίας με υψηλό ποσοστό μουσουλμάνων, έχει πληγεί από ισλαμιστικές επιθέσεις στο παρελθόν.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των δραστών περιλαμβάνονται δύο γιοι του επικεφαλής μιας επαρχίας του Νταγκεστάν, ο οποίος κρατείται.

Στο Telegram, ο ηγέτης του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ καταγράφει ότι “απόψε στο Ντέρμπεντ και τη Μαχατσκαλά, άγνωστοι προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις