«Υπήρξε κάποια πρόοδος σήμερα» δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν σήμερα το πρωί στα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 15.00.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι σήμερα δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα του Ασφαλιστικού, παραμένει ακανθώδες, καθώς οι δύο πλευρές αναζητούν τη “χρυσή τομή” ώστε να συμφωνήσουν στο ακριβές ποσοστό. Οι θεσμοί ζητούν 1% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για 0,75% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμος Κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε ότι “τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση”. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Οι δανειστές ζητούν:

  • Επιμένουν σε μείωση συντάξεων 1% του ΑΕΠ (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και αύξηση φόρων 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ).
  • Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη τα ποσοστά μείωσης των συντάξεων. Αυτό αποδεικνύει ότι οι μειώσεις είναι σχεδόν δεδομένος και απλά απομένει ο καθορισμός του ποσοστού.
  • Μείωση του αφορολογήτου από το 2019
  • Μείωση συντάξεων από το 2020. (ακόμη δεν έχει αποκλειστεί οριστικά το 2019)
  • Δεν βάζουν προς το παρόν ζήτημα μείωσης συντάξεων από το 2018