Αρχική Οικονομία Βήμα-βήμα η αίτηση στο Dimosio.gr για το επίδομα παιδιού Α21

Βήμα-βήμα η αίτηση στο Dimosio.gr για το επίδομα παιδιού Α21

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το Dimosio.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα βήματα για να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα παιδιού έτους 2021 στην πλατφόρμα idika.gr/epidomapaidiou.

Αρχικά  το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του έτους 2021 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Για να υπολογίσετε το σωστό ποσό που σας αναλογεί, συνιστάται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος-Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2020), ενώ η πληρωμή της δόσης θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και θα περιλάβει μόνο όσους αιτούντες έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Στη συνέχεια, μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες, όπου θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται.

Στη συνέχεια θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση: οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου και αφού διαβάστε το κείμενο, πατήστε «Συναίνεση».

Έπειτα, η αίτηση θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας, ενώ εσείς θα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό της ταυτότητας σας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και ΙΒΑΝ όπου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Το επόμενο που θα πρέπει να κάνετε περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειάς σας, ενώ για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως, πχ., στοιχεία φοιτητή.

Τότε, πατώντας «Αλλαγή Στοιχείων» θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου και αν κάποιο δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειάς σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου.

Μετά, στην αποθήκευση ή υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση και εσείς καλείστε να επισυνάψετε δικαιολογητικά για εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος.

Τέλος, στο κάτω μέρος της αίτησης πατήστε «Αποθήκευση» ή «Υποβολή».

Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της και ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ ενώ η μη οριστικοποιημένη αίτηση δεν θεωρείται υποβληθείσα.