Αρχική Διεθνή Βγαίνει στη Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

Βγαίνει στη Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βγαίνει σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου στη Μεσόγειο το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Η γειτονική χώρα ετοιμάζει φιέστα κατά την αναχώρηση του γεωτρύπανου, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει τη Δευτέρα πως θα ξεκινήσει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμντουλ Χαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής διαδρομή του, κάτι που οφείλεται και στην μυστικότητα της Τουρκίας, η οποία δεν εξέδωσε καν NAVTEX, προκειμένου να μην φανεί το που που θα κινηθεί.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο και τις κατηγόρησε πως επιχείρησαν να στείλουν εννέα πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μιλώντας σε Τούρκους διπλωμάτες, υποστήριξε ότι η Τουρκία μας εμπόδισε με μέτρα που έλαβε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι.

«Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι και αύριο το πλοίο Αμντουλ Χαμιτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.