Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Βαρουφάκης: Άμεσα οικονομικό πακέτο 3,6 δις για τον κορωνοϊό

Τη στήριξη και την αλληλέγγυη του στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την υγειονομική επιδημία, εξέφρασε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όμως διατύπωσε σκληρή κριτική για καθυστέρηση στο μέτωπο περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

«Ως προς την οικονομική επιδημία», όπως είπε, «υπάρχει αμέλεια, που αγγίζει εγκληματικά επίπεδα.

Η οικονομία απαιτεί άμεση δράση, πριν εξαπλωθεί το πρόβλημα» σημείωσε εκτιμώντας ότι «αν καταφέρουμε να περιορίσουμε το πλήγμα στο ΑΕΠ στο 4% θα είναι επιτυχία». Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε «η κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να συζητήσει με τους ευρωπαίους, όπως έκανε άλλωστε και η Ιταλία, να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 3,6 δις ευρώ, τα οποία μπορεί να αντλήσει από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης και να μην εκτροχιαστεί ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Μπορείς έτσι να ξοδέψεις, χωρίς να δανειστείς» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα πρέπει να αφορούν, κατά τον κ. Βαρουφάκη, τομείς όπως ο τουρισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι δημόσιες επενδύσεις, η εκπαίδευση, αλλά και η υγεία, όπου προτείνει να γίνουν 7000 προσλήψεις, αλλά και δημιουργία υποδομών, κατά το παράδειγμα της Κίνας. «Έχουμε ιερή υποχρέωση στον λαό μας, δεν έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε» τόνισε.  “Εχθρός είναι ο Ερντογάν, αλλά και μεις παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο”  

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η διχόνοια, η οποία ξεκινά όταν κάποιος θεωρεί τους άλλους προδότες και τον εαυτό του υπερπατριώτη» και στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση. «Τα σύνορά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να τα υπερασπιστούμε αλλά από την άλλη μεριά έχουμε κάποιες υποχρεώσεις στην ανθρωπότητα, στο διεθνές δίκαιο, το οποίο το παραβιάζουμε με το να έχουμε κλειστά τα σύνορα και να μην δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που διαβαίνουν τα σύνορά μας. Είμαστε αμείλικτοι με τους γκρίζους λύκους και τα στρατεύματα του Ερντογάν και παράλληλα η θέση μας είναι ο απόλυτος ριζοσπαστικός ουμανισμός απέναντι στους ανθρώπους που εργαλειοποιούνται από τον Ερντογάν».

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για ανοιχτά σύνορα, για κατάργησή τους, δεν λέμε μπάτε σκύλοι αλέστε, αλλά όταν βλέπουμε οικογένειες, ανθρώπους στη λάσπη, που τον σπρώχνει ο Ερντογάν να μπει στη χώρα πετώντας του χημικά και είναι οι δικοί μας που τον πυροβολούν ή του πετούν χημικά, είναι απαράδεκτο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναρωτήθηκε «δεν είχαμε κρούσματα με πλαστικές σφαίρες, οι οποίες κατευθύνθηκαν σε άμαχους, εργαλειοποιημένους από τον Ερντογάν; Δεν έχεις ανθρώπους που έχουν πιαστεί μεταξύ κρατών, μεταξύ δύο χωρών, μεταξύ δύο ομάδων ενστόλων από τη μία του Ερντογάν και από την άλλη οι δικοί μας; Αν έχεις μαφιόζο έξω από το σπίτι σου που έχει πάρει έναν κατατρεγμένο για να σου δημιουργήσει προβλήματα, εσύ πυροβολείς τον κατατρεγμένο, τον αντιμετωπίζεις ως εχθρό;».

«Το να ακούω την κυβέρνηση να αναφέρεται στους κατατρεγμένους, εργαλειοποιημένους μεταμνάστες ως ‘‘ο εχθρός’’ ή ‘‘ο στρατός’’ έχουμε χάσει κάθε μέτρο και το αποτέλεσμα αυτού δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη» τόνισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να ασκήσει βέτο μέχρι τελικής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αν η ΕΕ δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται πολιτισμένα και ως ευρωπαϊκή ένωση». Τέλος, σχετικά με τις ηχογραφήσεις που διαθέτει από συνεδριάσεις του Eurogroup, ανακοίνωσε ότι θα τις δημοσιοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τεράστια προβλήματα στους δρόμους του Λεκανοπεδίου

Τεράστια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όσοι θαρραλέοι οδηγοί αποφασίσουν σήμερα να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, μιας και την τιμητική τους έχουν τα ατυχήματα οχημάτων,...

Γιώργος Μαζωνάκης: Σε δικαστική διαμάχη με συγγενή του για περιουσιακά ζητήματα

Ο Γιώργος Μαζωνάκης εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη για την προστασία της περιουσίας του. Σύμφωνα με το γραφείο του ποινικολόγου Θεόδωρου Μαντά, ο γνωστός τραγουδιστής...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για το δημογραφικό – Κίνητρα για νέους γονείς

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες που υποστηρίζουν ή επιβραβεύουν νέους γονείς με επιδόματα και άλλες παροχές, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του...

Προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας: «Μου πρότειναν έξτρα εισόδημα για τις δικές μου ανάγκες και δέχθηκα»

Στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης του κυκλώματος εκβιαστών της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου η 50χρονη που συνελήφθη εκτελούσε καθήκοντα Προϊσταμένης προχώρησε εχθές η ομάδα των...