Αρχική Ελλάδα Βαρουφάκης: Άμεσα οικονομικό πακέτο 3,6 δις για τον κορωνοϊό

Βαρουφάκης: Άμεσα οικονομικό πακέτο 3,6 δις για τον κορωνοϊό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τη στήριξη και την αλληλέγγυη του στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την υγειονομική επιδημία, εξέφρασε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όμως διατύπωσε σκληρή κριτική για καθυστέρηση στο μέτωπο περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

«Ως προς την οικονομική επιδημία», όπως είπε, «υπάρχει αμέλεια, που αγγίζει εγκληματικά επίπεδα.

Η οικονομία απαιτεί άμεση δράση, πριν εξαπλωθεί το πρόβλημα» σημείωσε εκτιμώντας ότι «αν καταφέρουμε να περιορίσουμε το πλήγμα στο ΑΕΠ στο 4% θα είναι επιτυχία». Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε «η κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να συζητήσει με τους ευρωπαίους, όπως έκανε άλλωστε και η Ιταλία, να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 3,6 δις ευρώ, τα οποία μπορεί να αντλήσει από το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης και να μην εκτροχιαστεί ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Μπορείς έτσι να ξοδέψεις, χωρίς να δανειστείς» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα πρέπει να αφορούν, κατά τον κ. Βαρουφάκη, τομείς όπως ο τουρισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι δημόσιες επενδύσεις, η εκπαίδευση, αλλά και η υγεία, όπου προτείνει να γίνουν 7000 προσλήψεις, αλλά και δημιουργία υποδομών, κατά το παράδειγμα της Κίνας. «Έχουμε ιερή υποχρέωση στον λαό μας, δεν έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε» τόνισε.  “Εχθρός είναι ο Ερντογάν, αλλά και μεις παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο”  

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η διχόνοια, η οποία ξεκινά όταν κάποιος θεωρεί τους άλλους προδότες και τον εαυτό του υπερπατριώτη» και στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση. «Τα σύνορά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να τα υπερασπιστούμε αλλά από την άλλη μεριά έχουμε κάποιες υποχρεώσεις στην ανθρωπότητα, στο διεθνές δίκαιο, το οποίο το παραβιάζουμε με το να έχουμε κλειστά τα σύνορα και να μην δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου από ανθρώπους που διαβαίνουν τα σύνορά μας. Είμαστε αμείλικτοι με τους γκρίζους λύκους και τα στρατεύματα του Ερντογάν και παράλληλα η θέση μας είναι ο απόλυτος ριζοσπαστικός ουμανισμός απέναντι στους ανθρώπους που εργαλειοποιούνται από τον Ερντογάν».

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για ανοιχτά σύνορα, για κατάργησή τους, δεν λέμε μπάτε σκύλοι αλέστε, αλλά όταν βλέπουμε οικογένειες, ανθρώπους στη λάσπη, που τον σπρώχνει ο Ερντογάν να μπει στη χώρα πετώντας του χημικά και είναι οι δικοί μας που τον πυροβολούν ή του πετούν χημικά, είναι απαράδεκτο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναρωτήθηκε «δεν είχαμε κρούσματα με πλαστικές σφαίρες, οι οποίες κατευθύνθηκαν σε άμαχους, εργαλειοποιημένους από τον Ερντογάν; Δεν έχεις ανθρώπους που έχουν πιαστεί μεταξύ κρατών, μεταξύ δύο χωρών, μεταξύ δύο ομάδων ενστόλων από τη μία του Ερντογάν και από την άλλη οι δικοί μας; Αν έχεις μαφιόζο έξω από το σπίτι σου που έχει πάρει έναν κατατρεγμένο για να σου δημιουργήσει προβλήματα, εσύ πυροβολείς τον κατατρεγμένο, τον αντιμετωπίζεις ως εχθρό;».

«Το να ακούω την κυβέρνηση να αναφέρεται στους κατατρεγμένους, εργαλειοποιημένους μεταμνάστες ως ‘‘ο εχθρός’’ ή ‘‘ο στρατός’’ έχουμε χάσει κάθε μέτρο και το αποτέλεσμα αυτού δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη» τόνισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να ασκήσει βέτο μέχρι τελικής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αν η ΕΕ δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται πολιτισμένα και ως ευρωπαϊκή ένωση». Τέλος, σχετικά με τις ηχογραφήσεις που διαθέτει από συνεδριάσεις του Eurogroup, ανακοίνωσε ότι θα τις δημοσιοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.