Αρχική Οικονομία Βαριές «καμπάνες» για όσους ασκούν βία σε εφοριακούς

Βαριές «καμπάνες» για όσους ασκούν βία σε εφοριακούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά το τελευταίο περιστατικό στις Σέρρες, όπου μια ομάδα εφοριακών δέχθηκαν επίθεση από δεκάδες καλεσμένους σε γάμο, μετά από παρότρυνση του επιχειρηματία έκρουσε τον κώδωνα στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων απέναντι στο φαινόμενο, που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα περιστατικά με εκπληκτική ταχύτητα.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί κατά καιρούς τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ελεγκτών. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του ελεγκτή στο Ρέθυμνο Κρήτης, όπου διαγνώστηκε με ρήξη τυμπάνου, μετά την επίθεση που δέχθηκε, αλλά και άλλες περιπτώσεις, όπως το κάταγμα στο χέρι του ελεγκτή στη Μαγνησία και η διάσειση του εφοριακού στις Σέρρες.
Για το εν λόγω ζήτημα μίλησε ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στις κινήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βεσυρόπουλος προανήγγειλε και την καθιέρωση νέων μέτρων, αλλά και ποινών, για όσους ασκούν βία ενάντια σε δημοσίους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια που αυτοί εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η ανακοίνωση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για τις επιθέσεις που δέχονται υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, δυστυχώς αναπαράγει ανακριβείς διαδόσεις περί δήθεν επικείμενης κατάργησης των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, από τις 18 Ιουλίου, ότι, όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ».

Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε: «Επιπρόσθετα, θεσμοθετείται η αυτονομία τους και η απεξάρτησή τους από κομματικά ή κυβερνητικά δεσμά, αφού θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών, από την ιεραρχία της διοίκησης, που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των ελεγκτικών υπηρεσιών, έχοντας πλήρη ανεξαρτησία στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα».

Ο υφυπουργός ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Από την ανακοίνωση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ κρατάμε μόνο την καταδίκη των επιθέσεων που δέχονται οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ. Απέναντι σε αυτές τις πράξεις βίας και ανομίας, θα είμαστε αμείλικτοι. Επίκειται ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η αυστηροποίηση των ποινών, για όσους ασκούν βία εναντίον δημοσίων υπαλλήλων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι προτάσεις για ποινές που αναμένεται να καταφθάσουν στη Βουλή θα είναι αρκετά αυστηρές και σκληρές, με στόχο να είναι αποτελεσματικές έναντι εκείνων, που προσπαθούν να επιβληθούν δια της βίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει ότι η άσκηση σωματικής βίας τιμωρείται με φυλάκιση ως 2 έτη, εκτός από την περίπτωση που η βλάβη είναι πολύ ελαφριά, οπότε και ο ένοχος συμμετέχει σε υποχρεωτική κοινωνική εργασία, στο πλαίσιο της ποινής του. Πρόθεση της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι η περίπτωση βίας κατά των εφοριακών να μην εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικής νομοθεσίας περί άσκησης βίας, αλλά να δημιουργηθεί ένα ειδικό νομικό πλαίσιο, που θα αφορά αποκλειστικά σε αυτή την περίπτωση.

Στα σενάρια που εξετάζονται ως ποινές, κυριαρχεί εκείνο που προβλέπει την καταβολή υψηλών προστίμων. Αξίζει να αναφερθεί ότι, αυτή τη στιγμή, ένα πράγμα το οποίο τιμωρείται είναι η παρεμπόδιση ελέγχου με «λουκέτο» 1 μήνα, παρ’ όλα αυτά, στην πράξη δεν φαίνεται να έχει φοβίσει ιδιαίτερα τους πιο…οξύθυμους.