Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, απέρριψε το σχέδιο της Βρετανίας και της Γαλλίας για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία ως ειρηνευτική δύναμη μετά τον πόλεμο, προκαλώντας αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας στο Fox News, ο Βανς υποβάθμισε τη σημασία της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο ως «μια τυχαία χώρα που δεν έχει πολεμήσει εδώ και 30 ή 40 χρόνια», σχόλιο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Λονδίνο.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η προτεινόμενη συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ για τα ορυκτά με την Ουκρανία θα προσφέρει πιο αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας από τα σχέδια που συζητούνται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το σχέδιο Βρετανίας – Γαλλίας για ειρηνευτική αποστολή
Η Βρετανία και η Γαλλία επεξεργάζονται ένα σχέδιο που προβλέπει την αποστολή μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη σύνοδο των ηγετών στο Λονδίνο την Κυριακή, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ανέφερε ότι αρκετές χώρες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η στήριξη των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την αποτροπή νέων επιθετικών ενεργειών από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος διατηρεί τεταμένες σχέσεις με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση Βρετανίας και Γαλλίας, προκρίνοντας αντ’ αυτής τη συμφωνία εξόρυξης φυσικών πόρων που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία, που δεν έχει ακόμη υπογραφεί, προβλέπει ότι η Ουκρανία θα αποδίδει το 50% των εσόδων από τα κρατικά της ορυκτά αποθέματα σε ένα ταμείο για την ανασυγκρότησή της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσουν προνομιακή πρόσβαση στους φυσικούς της πόρους.
Ο Βανς υποστήριξε ότι η παρουσία Αμερικανών εργαζομένων στην Ουκρανία θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη Ρωσία, λέγοντας:
«Αν θέλετε πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας, αν θέλετε να διασφαλίσετε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη λύση είναι να δώσουμε στους Αμερικανούς οικονομικά κίνητρα στην ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτή είναι πολύ καλύτερη εγγύηση από 20.000 στρατιώτες μιας τυχαίας χώρας που δεν έχει πολεμήσει εδώ και δεκαετίες».
Αντιδράσεις στη Βρετανία
Οι δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολιτικούς από διάφορα κόμματα να τον κατηγορούν για προσβολή της στρατιωτικής ιστορίας της χώρας.
Ο Τζέιμς Κάρτλιτζ, σκιώδης υπουργός Άμυνας των Συντηρητικών, χαρακτήρισε «βαθιά προσβλητικά» τα σχόλια του Βανς, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία πολέμησε δίπλα στις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η Χέλεν Μαγκουάιρ, εκπρόσωπος Άμυνας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και πρώην αξιωματικός της Στρατιωτικής Αστυνομίας, κατηγόρησε τον Βανς ότι «διαγράφει από την ιστορία» τους Βρετανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις