Αρχική Διεθνή UNESCO: Η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες κέρδισε το Βραβείο Ελευθερίας...

UNESCO: Η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες κέρδισε το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η δημοσιογράφος – ερευνήτρια Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες ανακηρύχθηκε η νικήτρια του παγκόσμιου Βραβείου Ελευθερίας του Τύπου της UNESCO – Γκιγιέρμο Κάνο για το 2021, μετά την εισήγηση διεθνούς κριτικής επιτροπής που συγκροτούν επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση που εδρεύει στο Παρίσι.

Οι έρευνες της 57χρονης Μαρία Ρέσα, διευθύντριας του διαδικτυακού μέσου Rappler, της έχουν κοστίσει τα τελευταία χρόνια πολλές δικαστικές διαμάχες, απειλές και κυβερνο-παρενόχληση, υπενθυμίζει η οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).

Η πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος του CNN στη νοτιοανατολική Ασία που συμμετέχει στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, «συνελήφθη για φερόμενα αδικήματα που συνδέονταν με την άσκηση του επαγγέλματός της», ενώ «έφθασε να λαμβάνει κατά μέσο όρο περισσότερα από 90 μηνύματα μίσους την ώρα στο Facebook», διευκρινίζει η UNESCO.

«Ο σταθερός αγώνας της Μαρίας Ρέσα για την ελευθερία της έκφρασης είναι παράδειγμα για πολλούς δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής του Βραβείου, Μαριλού Μαστροτζιοβάνι. «Η περίπτωσή της είναι εμβληματική των παγκόσμιων τάσεων που αντιπροσωπεύουν μια πραγματική απειλή για την ελευθερία του Τύπου και συνεπώς για τη δημοκρατία», πρόσθεσε η Ιταλίδα δημοσιογράφος, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση της UNESCO.

Η τελετή απονομής του βραβείου, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο 25.000 δολαρίων και φέρει το όνομα Κολομβιανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε το 1986, θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 2 Μαΐου από το Ουίντουκ της Ναμίμπιας.

Από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, η UNESCO διοργανώνει στο Ουίντουκ «διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου» (που τιμάται στις 3 Μαΐου), η οποία αναμένεται να είναι «η ευκαιρία για επαγγελματίες δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες του τομέα των μέσων ενημέρωσης να διεκδικήσουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών κατά των ανεξάρτητων και τοπικών μέσων πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την πανδημία Covid-19».