Αρχική Υπουργεία Τζανακόπουλος: Να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη στην υπόθεση Novartis

Τζανακόπουλος: Να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη στην υπόθεση Novartis

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Το κρίσιμο σήμερα είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει την έρευνα της», είπε αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση μίλησε για «μια υπόθεσης που από την πρώτη στιγμή κατατρομοκράτησε τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος και οδήγησε σε αντιδράσεις, οι οποίες είναι ενδεικτικές της νοοτροπίας αυτού του καθεστώτος», ότι αποτελούν τους ιδιοκτήτες της χώρας και των θεσμών. «Οι ίδιοι» συνέχισε, «που υπερασπίζονται στα λόγια την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και επαναλαμβάνουν διαρκώς τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν δίστασαν από την πρώτη στιγμή να την εξυβρίσουν, να μηνύσουν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, να απειλήσουν μάρτυρες, να προαναγγείλουν την εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες.

Προφανώς είχαν και εξακολουθούν να έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι», σχολίασε επιπλέον, «καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται. Με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια το 2010».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι «αδυνατούν να κατανοήσουν, ότι οι πολιτικές ευθύνες που τους έχει αποδώσει ο ελληνικός λαός για τη χρεοκοπία της χώρας, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Αδυνατούν να κατανοήσουν, ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου, με νόμους και κανόνες που δεν εφαρμόζονται κατά το δοκούν, με δικαστικούς λειτουργούς που δε λειτουργούν κατά παραγγελία κανενός. Είναι όμως ίδιον των εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, που παριστάνουν τους ευγενείς αστούς και τους πολιτισμένους, να μεταμορφώνονται ακαριαία σε υβριστές και συκοφάντες, όταν οι ίδιοι ελέγχονται.

Πρέπει όμως να καταλάβουν -και θα το καταλάβουν- ότι σε μια δημοκρατία και σε ένα κράτος δικαίου, τίποτα δεν τους διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Ότι τα αριστοκρατικά τους κεκτημένα ανήκουν στο παρελθόν. Οι αντιδράσεις τους εξάλλου είναι ακριβώς που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό το λόγο το κρίσιμο σήμερα είναι η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει την έρευνα της. Οι αθώοι να αθωωθούν και οι υπόλοιποι να κληθούν να δώσουν λόγο για όσα έχουν διαπράξει».

Αναφερόμενος στην οικονομία, έκανε λόγο για ανάκαμψη και σχεδιασμό των επόμενων βημάτων και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «είναι πλέον σαφές, ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της αέναης καταστροφολογίας για την ελληνική οικονομία… Μια γραμμή που επέλεξε η ΝΔ επί μια τριετία και άρα, επενδύοντας πολιτικά σε αυτή την κατεύθυνση, σήμερα κατανοεί ότι επέλεξε το δρόμο του αυτοεξευτελισμού».

Στη συνέχεια μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος παρέθεσε σειρά θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, όπως, ότι τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων. Το 5ετές βρίσκεται στο 2,24%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχει η ελληνική καμπύλη, δηλαδή το 1997, ενώ το 10ετές που αποτελεί και το σημείο αναφοράς για τις αγορές χρήματος βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας στο 3,45%. Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούνται από την ΕΚΤ. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας οριστικοποιήθηκε, με τρόπο που καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, εντός του πλαισίου που θέτουν οι εποπτικοί μηχανισμοί του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Συμπερασματικά όπως είπε «σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και σταθερής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα». Κατέληξε δε για το θέμα λέγοντας ότι «στον ορίζοντα βρίσκονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους και φυσικά, μέριμνά μας παραμένει η διαρκής ενίσχυση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών δυνάμεων».