Ο Νίκος Τζανάκης,καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας,  με δηλώσεις του στο ΜΕGA χαρακτήρισε τις επιπλοκές του εμβολίου AstraZeneca ως συγκυριακές και προτρέπει την συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου στη χώρα.

«Συγκυριακά τη στιγμή του εμβολιασμού παρατηρήθηκαν επιπλοκές και ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να το γνωστοποιήσει» σχολίασε για τις εν Ελλάδι επιπλοκές. «Αυτά τα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν. Τα αίτια της θρόμβωσης είναι πολλά. Όπως ο καρκίνος, να έχει χειρουργηθεί πρόσφατα, να μην κινείται πολύ».

«Δυστυχώς οι παλινωδίες πολιτικού χαρακτήρα, παρέσυραν επικοινωνιακά και τους πιστοποιητικούς οργανισμούς του ΕΟΦ σε σιβυλλική απόφαση, ότι το εμβόλιο ενδεχομένως σχετίζεται με επεισόδια θρόμβωσης, χωρίς να πιστοποιείται ότι είναι συχνό γεγονός. Αν επικρατούσε αυτή η λογική, εκατοντάδες φάρμακα θα είχαν βγει οφ» επισήμανε.

«Εμείς» συνέχισε, «θα πρέπει να δούμε τον δικό μας τον οργανισμό, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Μέχρι τώρα έχει τηρήσει στάση ψυχραιμίας. Πρέπει να πειθαρχήσουμε σε ότι αποφασίσει. Ο κίνδυνος να πάθουμε κάτι ενώ πηγαίνουμε στο εμβολιαστικό κέντρο είναι δεκάδες εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που πιθανόν να προκαλέσει το εμβόλιο. Στο διάστημα της αναβολής του εμβολίου, εκατοντάδες ή χιλιάδες άνθρωποι σε επίπεδο Ευρώπης θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό ενώ δεν θα την είχαν χάσει» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρείας.

«Δεν ξέρουμε καν αν το εμβόλιο προκαλεί επιπλοκή. H φράση που χρησιμοποίησε ο ΕΜΑ ήταν ‘’ενδεχομένως’’. Είναι τόσο σπάνια τα περιστατικά των επιπλοκών, που στις κλινικές δοκιμές, χρειάζεσαι εκατομμύρια ανθρώπων για να βρεις 1-2 τέτοια περιστατικά και να το παρακολουθείς» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι χάπια όπως τα αντισυλληπτικά προκαλούν πολύ περισσότερο θρομβωτική διάθεση και πνευμονική εμβολή. «Το να πάθεις κορωνοϊό επειδή δεν εμβολιάστηκες είναι μια τραγική απόφαση» συμπλήρωσε.