Σύμφωνα με τον Κώστα Τσουκαλά, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν περιορίζεται σε σκάνδαλο διαχείρισης, αλλά συνδέεται και με μια προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να εγκαθιδρύσει ένα «προσωπικό κράτος».

Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε πως αυτή η τακτική επιβαρύνει τον ελληνικό λαό και βλάπτει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Επεσήμανε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να μελετήσει προσεκτικά τη δικογραφία, μόλις αυτή παρουσιαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, και –ανάλογα με τα ευρήματα– να αναλάβει θεσμικές πρωτοβουλίες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η δικογραφία, που αφορά τους κυρίους Αυγενάκη και Βορίδη, έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στον Άρειο Πάγο και αναμένεται σύντομα να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι «η Νέα Δημοκρατία παράγει πιο πολλά σκάνδαλα από όσα αντέχει η χώρα και ευτελίζει τη χώρα» και μίλησε για «εθνικό διασυρμό» όταν από το πρόστιμο 580.000.000 ευρώ σε δεκαπέντε χώρες-μέλη της ΕΕ τα 415.051.036  αφορούν στη χώρα μας, «αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για εθνικό διασυρμό».

Σχολίασε ότι θυμάται τον κ. Αυγενάκη «όταν το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το ζήτημα του προστίμου των περίπου 280.000.000 ευρώ να κάνει λόγο για «εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ”, την ώρα που ο ίδιος, κατά τα τότε λεγόμενα του, αναδιοργάνωνε τον Οργανισμό και μάλιστα τον κατηγορούσε ότι δεν φοράει την “εθνική φανέλα”». «Και αναρωτιέμαι σήμερα, η κυβέρνηση με ποια φανέλα πηγαίνει στην Ευρώπη; Με τη φανέλα της διαφθοράς; Με τη φανέλα της σήψης; Ο κ. Αυγενάκης νιώθει σήμερα δικαιωμένος για όσα έλεγε για τον Νίκο Ανδρουλάκη; Ποιος δικαιώνεται; Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι δικαιώνεται το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης», είπε.

Με αφορμή την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη και τη συνάντηση με το ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι επιδιώκει να ενημερώνεται για «τα ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του κόσμου που θέλει να παράξει και να δημιουργήσει άλλα μέσα από το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, που η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει, δυσκολεύεται».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πνίγει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και της αφαιρεί τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, σε εργαλεία ρύθμισης οφειλών ή σε εργαλεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και να τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές». Για τις στοχεύσεις του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις ΜμΕ, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί το συνολικό πρόγραμμα του κόμματος για την επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με την προανακριτική

Στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για τον κ. Καραμανλή, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αυτό που συνέβη ήταν η προσπάθεια να μη φτάσει στη δικαιοσύνη με όρους αλήθειας η υπόθεση του κ. Καραμανλή». Πρόσθεσε ότι «η ΝΔ αρνήθηκε να γίνει η διερεύνηση και επινόησε ένα αδίκημα που δεν αναφέρεται καν στη δικογραφία μόνο και μόνο για να τον απαλλάξει», για να σημειώσει πως «ενδέχεται να μην πάει καν στο φυσικό δικαστή αν απαλλαγεί από το δικαστικό συμβούλιο με μία αστήρικτη κατηγορία».

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πλέον συμβατή με τη δικογραφία πρόταση «διότι ο ίδιος ο εφέτης ανακριτής Λάρισας κατέληξε ότι υπήρχε ευθύνη του υπουργείου Μεταφορών για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου άρα, πώς γίνεται το υπουργείο να φέρει ευθύνη και ο υπουργός να είναι ανεύθυνος;».

«Η χώρα πέρασε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού»

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για την οικονομική κρίση, σημείωσε ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ για εκείνη την περίοδο είναι ιστορικά καταγεγραμμένη, δεδομένη και δικαιωμένη. Η χώρα πέρασε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που έφερε η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που παρέδωσε μια χώρα με τεράστιο έλλειμμα, το 2009. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έκανε έναν τιτάνιο αγώνα για να παραμείνει όρθια η χώρα και νομίζω ότι αυτό έχει δικαιωθεί αυτή τη στιγμή, μετά από πάρα πολλά χρόνια, στη συνείδηση των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα που δίνουμε μία μεγάλη μάχη για να διαμορφώσουμε όρους εναλλακτικής διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με σκοπό να βγει η κοινωνία από τα σημερινά αδιέξοδα, που ρίχνουμε τον προβολέα πάνω στην επικίνδυνη αδράνεια της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα που υποβαθμίζουν το κύρος της διεθνώς, πρέπει όλοι να είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων και ενωμένοι στον κοινό μας στόχο που είναι η πολιτική αλλαγή. Δεν πρόκειται να υπάρξει εσωστρέφεια».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις