Αρχική Πολιτική Τσίπρας: Να οριστεί υπουργός υγείας κοινής αποδοχής

Τσίπρας: Να οριστεί υπουργός υγείας κοινής αποδοχής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής ζήτησε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Το lockdown τόνισε, αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Κατηγόρησε για ασυνεννοησία την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ζητώ την παραίτηση της κυβέρνησης, υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει για να σωθεί ο,τιδήποτε αν σώζεται. Δεν διεκδικώ την καρέκλα της εξουσίας, δεν γεννήθηκα πρίγκηπας για να διεκδικώ την καρέκλα…Εμείς δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε, αλλά να βάλουμε πλάτη».

Τι διαφορετικό θα έκανε από την κυβέρνηση

«Αν ήμουν στην θέση του κ. Μητσοτάκη δεν θα άφηνα την κατάσταση να ξεφύγει, δεν θα άφηνα κλίμα εφησυχασμού, θα έπαιρνα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ας υποθέσουμε ότι με ξεπερνούσε η κρίση, όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα κουνούσα το δάχτυλο στους πολίτες και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα συγκαλούσα το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Θα το έθετα στην διάθεση των πολιτικών δυνάμεων και θα έβαζα έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Επίσης σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές, των “μεταρρυθμίσεων” που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία. Να αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο…Δεν μπορεί όμως τώρα που έχει βαρύτατες ευθύνες να μας κουνάει το δάχτυλο».
Για τις ΜΕΘ
Για τον διπλασιασμό των ΜΕΘ όπως και για τις 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, που προβάλλει η κυβέρνηση απάντησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός: «Τι παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα Υγείας, αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι του κλάδου έγινε μία τεράστια προσπάθεια παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς να ενισχυθεί. Δεν επιτρέψαμε την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, κρατήσαμε όρθιο το ΕΣΥ και το ενισχύσαμε σε κρίσιμους τομείς…Η ΝΔ από τον Ιούλιο που ανέλαβε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε προσθέσει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Η όποια ενίσχυση έγινε υπό την πίεση της πανδημίας όπως έγινε και σε άλλες χώρες. Έγιναν 7.000 προσλήψεις ενώ είχαν δρομολογηθεί ακόμη 3.500 προσλήψεις. Έτσι μπόρεσε να επιβιώσει η δημόσια περίθαλψη. Δεν είναι ικανοποιητική η παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση γι’ αυτό και το σύστημα Υγείας είναι στο όριό του και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ».

Για τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού

«Η Ελλάδα υπολείπεται στην περίοδο της κρίσης σε αριθμό διενεργούμενων δειγματοληπτικών τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία διαρκής υποεκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις και να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα 10 και 12 χιλιάδες τεστ που γίνονταν μέχρι πρόσφατα δεν έδιναν την πραγματική εικόνα». Σημείωσε ότι τα τεστ δεν επαρκούν και ότι το ένα τρίτο των τεστ γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ στον πληθυσμό».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι από την αρχή δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός και δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια εργαστήρια. Επίσης, είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικών εργαστηρίων δεν είναι διαφανής και με αντικειμενικά κριτήρια.

Για τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

«Ο προβληματισμός μας αφορά την επιχείρηση εργαλειοποίησης των επιστημόνων και της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους, δεν κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ποια ήταν η πρόταση των επιστημόνων για την αύξηση των επιβατών στα πλοία στο 8% ή για την αραίωση των ΜΜΜ. Φθάσαμε στην απολύτως ατεκμηρίωτη άποψη ότι είναι το ίδιο να είναι στην αίθουσα 15 ή 30. Επιπλέον να μας απαντήσουν τι έγινε με τα γήπεδα, όπου υπήρξε πίεση στους επιστήμονες να ανοίξουν τα γήπεδα. Αυτά δεν βοηθούν στο απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς την επιστημονική κοινότητα». Προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο στην Βουλή για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα αισθήματα που επικρατούν στην κοινωνία είναι αισθήματα φόβου, ανασφάλειας και αγανάκτησης και γι’ αυτό «συνιστούμε ψυχραιμία, υπομονή και τήρηση των κανόνων, όσο κι αν μας μοιάζουν ανυπόφοροι ή δυσνόητοι. Ξέρουμε όμως ότι πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε τις μάσκες. Δεν συμφωνώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει δείξει ανεύθυνη στάση, είναι αχαριστία να το λέμε αυτό»..

Για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει μισές αλήθειες για να δημιουργεί εντυπώσεις. Όταν του λες του πολίτη ότι θα πάρει ενίσχυση 800 ευρώ και πάει και βρίσκει 640 θα το καταλάβει. Το κρισιμότερο είναι ότι αυτά τα 640 οι άνθρωποι τα χρειάζονται τις επόμενες ημέρες, ενώ θα τα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Εμείς έχουμε προτείνει αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλήρη κάλυψη της εργασίας και όχι της αναστολής της».

Για την πορεία του Πολυτεχνείου

«Θα περίμενα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας πει τι έχει κάνει για να συλλάβει τον Χρήστο Παππά, αντί να κάνει δηλώσεις για την πορεία». Προανήγγειλε πρωτοβουλία για διάλογο τις επόμενες ημέρες.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα

«Εμείς σεβόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους και δεν τους χρησιμοποιούμε σαν ασπίδα… Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς».

Έκλεισε λέγοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, η ενημέρωση των πολιτών και η αλληλεγγύη.