Αρχική Πολιτική Τσίπρας: Η ενίσχυση του Τύπου να γίνει με διαφάνεια

Τσίπρας: Η ενίσχυση του Τύπου να γίνει με διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών συναντήθηκε εχθές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εκπροσώπους της ΕΙΗΕΑ για την κατάσταση που επικρατεί στον Τύπο, τα πλήγματα που είχε δεχθεί πριν την έλευση της πανδημίας και την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξής του.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ενίσχυση του Τύπου οφείλει να γίνει με διαφάνεια, κριτήρια για τους εργαζόμενους και κοινούς κανόνες για όλους και όχι μέσω εικονικών διαφημιστικών καμπανιών με πρόσχημα την πανδημία, κυβερνητική πρωτοβουλία που, όπως είπε, αποσκοπεί αποκλειστικά στον οικονομικό εκβιασμό και τον εκμαυλισμό του Τύπου και λειτουργεί σε βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και εν τέλει και των ίδιων των επιχειρήσεων του Τύπου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο αρνείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης του πανελλαδικού και περιφερειακού Τύπου, το οποίο είχε εκπονήσει και εκδώσει και τη σχετική ΚΥΑ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019. Παράλληλα, μίλησε για ευθύνες του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος απέσυρε το εν λόγω πρόγραμμα ενίσχυσης τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει έκτοτε παγωμένο, «αφού πρώτα επιχείρησε να εντάξει σε αυτό φασιστικά έντυπα».

Περαιτέρω, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, δεδομένου πως οι επιχειρήσεις του Τύπου είχαν πληγεί ήδη πριν τον κορωνοϊό, αυτές μπορούν να ενταχθούν στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, ανέφερε την ένταξη στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με όριο τις 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση, την επιδότηση της εργασίας αντί της αναστολής της με επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% του μισθολογικού κόστους.

Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι εύλογο αίτημα και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα ο μηδενισμός του ΦΠΑ στις εφημερίδες για όσο διαρκεί η κρίση και περαιτέρω εξέτασή του μετά το πέρας της.