Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσιόδρας: Υπό συζήτηση η χρήση μάσκας στη φάση άρσης των μέτρων

Η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, που θα ακολουθήσει προσεχώς, απασχόλησε την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν μία σύσταση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC. «Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες» είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως στην επιτροπή συζητείται αυτή τη στιγμή και η στρατηγική χρήση εργαστηριακών δοκιμασιών και η επέκταση των κριτηρίων ελέγχου, καθώς και η επανεξέταση της ευρείας χρήσης των ταχέων τεστ αντισωμάτων και των κριτηρίων με τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τέτοια τεστ σε επιδημιολογικές μελέτες. «Θέλουμε, κατά κάποιο τρόπο, να μην οδηγηθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που έζησαν άλλες χώρες και να χρησιμοποιήσουμε αξιόπιστες δοκιμασίες αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς» εξήγησε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως η έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό συνεχίζεται και σε αυτή συμβάλλουν και ιατρικές ειδικότητες που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως να εμπλέκονται στη διάγνωση της λοίμωξης, όπως οι παθολογοανατόμοι που είναι υπεύθυνοι για τη διάγνωση πολλών νόσων, κυρίως καρκίνων, με την εξέταση ιστικών δειγμάτων.

Κι αυτό γιατί πολύ πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σχετικά με την εξέταση ιστικών δειγμάτων από ασθενείς που έπασχαν από τη νέα νόσο. Η μελέτη έδειξε την εντόπιση του ιού στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ήπαρ και το έντερο και την υπαγωγή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, λόγω της παρουσίας του ιού. «Το εύρημα αυτό αναμένεται να μας βοηθήσει πολύ στη διαλεύκανση των μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό και στο γιατί αυτός ο ιός κάνει αυτή την πολυσυστηματική μορφή, όπου κατά κάποιο τρόπο προσβάλλει πολλά όργανα ταυτόχρονα» είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος πληροφόρησε πως σήμερα στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η στρατηγική άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του R0 πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία. «Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του ιού στον πληθυσμό μας. Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, οι τάσεις της επιδημίας στον χρόνο και η χρήση αυτών των δεδομένων για τον πολύ σημαντικό στόχο να προβλέπουμε την πορεία της καμπύλης της επιδημίας. Έτσι, θα μπορούμε να έχουμε σωστή εκτίμηση κι αποτίμηση για τα μέτρα μας και την άρση τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους, όπως η επάρκεια του συστήματος υγείας και φυσικά να υπάρχει και ορθή επιλογή των κατάλληλων χρονικών σημείων στα οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές στα μέτρα.

Φάνηκε από αυτή την αναλυτική συζήτηση ότι τα μέτρα μας έδρασαν και ατομικά τα περισσότερα, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα, αλλά και συνολικά όλα μαζί στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά στης νόσου στην κοινότητά μας» ανέφερε ο καθηγητής, που έθεσε ως επιπλέον στόχο επιτήρησης την ανίχνευση και τον περιορισμό των επιδημιών σε νοσοκομειακούς χώρους, σε χώρους φροντίδας ευπαθών ομάδων ή σε χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων ή κλειστές κοινότητες, ώστε να προστατευθούν οι ασθενείς, οι επαγγελματίες υγείας, οι ευπαθείς και οι ευάλωτες ομάδες.

Υπό επιτήρηση, τέλος, είναι η και παρακολούθηση τυχόν ιογενών αλλαγών για επιδημιολογικούς λόγους, αλλά και για πραγματικούς λόγους, «γιατί τυχόν αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν θα αναπτυχθεί εμβόλιο».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο καθηγητής εξήγησε πως συνεχίζεται η ειδική συζήτηση στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας κι επανέλαβε πως «δεν θα παρθεί κάποια απόφαση ή ειδική εισήγηση σήμερα. Αυτό θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας, ώστε να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, του οικογενειακού τους περίγυρου, των ευπαθών ομάδων και όλης της κοινωνίας».

Γνωστοποίησε, πάντως, πως σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής τόσο για τη λειτουργία των σχολείων, όσο και σχετικά με μέτρα που αφορούν σε δομές υγείας, όπως για παράδειγμα η λειτουργία τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων.

Όπως σημείωσε, θα υιοθετηθούν οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης, τα οποία θα αξιολογούν οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών, αλλά και της κανονικής λειτουργίας του Νοσοκομείου.

«Ο αγώνας όλων μας συνεχίζεται με αισιοδοξία. Με την καλή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων σε όλες μας τις δραστηριότητες αυτή τη στιγμή, ώστε να προχωρήσουμε με ασφάλεια και στην επόμενη φάση» τόνισε καταληκτικά ο κ. Τσιόδρας.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Βασιλικός εμπειρογνώμονας αποκαλύπτει από ποια μορφή καρκίνου πάσχει η Κέιτ Μίντλετον

Βασιλικός εμπειρογνώμονας αποκαλύπτει από ποια μορφή καρκίνου πάσχει η Κέιτ Μίντλετον,η ανακοίνωση της  ότι διαγνώστηκε με καρκίνο σόκαρε τον πλανήτη, λίγο μετά την είδηση...

Συναγερμός από τους πνευμονολόγους – Κίνδυνος για τοξικό μείγμα λόγω αφρικανικής σκόνης, τι να προσέξουμε

Συναγερμός από τους πνευμονολόγους - Κίνδυνος για τοξικό μείγμα λόγω αφρικανικής σκόνης, τι να προσέξουμε, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...

Φαγητό: Συνδυασμοί που μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Φαγητό: Συνδυασμοί που μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, δύο τροφές σε συνδυασμό μπορεί να είναι καλύτερες από μία, ο συνδυασμός των σωστών...

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να «κόψει» πολλά χρόνια ζωής

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να «κόψει» πολλά χρόνια ζωής Αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ της μακροζωίας αποτελεί η βιταμίνη του ήλιου καθώς η έλλειψή...