Αρχική Ασφάλιση “Τσεκούρι” από το πρώτο ευρώ σε 900.000 συντάξεις

“Τσεκούρι” από το πρώτο ευρώ σε 900.000 συντάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Νυστέρι» στις συντάξεις από το πρώτο κιόλας ευρώ περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για το 2019, με αποτέλεσμα 900.000 συντάξεις που εμφανίζουν θετική προσωπική διαφορά να εισέρχονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Και αυτό, διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να έχει ανάψει το «πράσινο φως» μόνο για τη θέσπιση ενός χαμηλού ανωτάτου ορίου στις απώλειες των συνταξιούχων και όχι για τη καθιέρωση μιας κατώτατης «ασπίδας προστασίας» για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις μειώσεις «δεν θα εμπλακούν οι επικουρικές συντάξεις» και το 1% του  ΑΕΠ περικοπές θα προκύψει από τις κύριες και συγκεκριμένα από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.  Πάντως, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι, το πρώτο κύμα επαναϋπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ που έχουν προσωπική διαφορά η οποία φθάνει έως το 39%.

Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ με 35 χρόνια ασφάλισης δικαιούται με το παλιό σύστημα μεικτή σύνταξη περί τα 1.850 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό και τη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ο συγκεκριμένο συνταξιούχος θα δει το εισόδημα του να γκρεμίζεται στα 981 ευρώ.  Αν στο συγκεκριμένο παράδειγμα εφαρμοστεί πλαφόν στην απώλεια της προσωπικής διαφοράς, τότε η σύνταξη του συνταξιούχου θα πέσει στα 1.350. Μοιραία, η απώλεια για το συγκεκριμένο ασφαλισμένο θα κυμανθεί από 500 έως 869 ευρώ.

Συνταξιούχους του ίδιου ταμείου με ίδια έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 800 ευρώ με το παλιό σύστημα δικαιούταν σύνταξη 1.100 ευρώ. Με το νέο σύστημα και με ενδεχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα δει το εισόδημα του να διαμορφώνεται στο ποσό των 630 ευρώ. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί πλαφόν 25% στην απώλεια της προσωπικής διαφοράς, τότε το πόσο της σύνταξης θα διαμορφωθεί στα 850 ευρώ.

Μεγάλο θα είναι το σοκ και για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης και σύνταξης χηρείας, καθλως σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές ακόμα δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ή όχι δίχτυ προστασίας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Αναπηρική σύνταξη 800 ευρώ με ποσοστό αναπηρίας 50% από το Δημόσιο, η οποία θα επανυπολογιστεί με το νέο καθεστώς θα καθοριστεί στα 400 ευρώ, με τα άλλα 400 ευρώ να είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Σε ενδεχόμενη περικοπή της προσωπικής διαφοράς με πλαφόν 25% τότε ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα δεί τη σύνταξη του να κατακρημνίζεται στα 600 ευρώ.