Αρχική Παρασκήνιο Τσαβούσογλου: Δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία κάποιων νησιών

Τσαβούσογλου: Δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία κάποιων νησιών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στα Ίμια αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι για να μην επαναληφθεί κάποια κρίση, η Τουρκία ζητά διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα καθώς, υπάρχουν νησιά «που η κυριαρχία τους δεν έχει καθοριστεί».

«Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στη Συνθήκη της Λωζάνης, ούτε στη συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση των Καρντάκ (Ίμια)», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε στην παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τριών ωρών, το βράδυ της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, επαναλαμβάνοντας ότι για την κατασκευή του έργου απαιτείται η άδεια της Τουρκίας.

«Πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο», διαμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.