Αρχική Πολιτική Τσακαλώτος: Η Ελλάδα στον «πάτο» του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες Υγείας

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα στον «πάτο» του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συνεχίζεται και σήμερα η διαμάχη κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με τις επιπρόσθετες δαπάνες Υγείας.

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν πίνακα του ΟΟΣΑ στον οποίος εμφανίζεται η Ελλάδα να είναι δεύτερη από το τέλος στις επιπρόσθετες δαπάνες Υγείας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χτες βράδυ ο Στέλιος Πέτσας κατηγορώντας τον για fake news, αφού, όπως υποστήριξε, τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προγενέστερα αυτών από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε συνέχεια.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι κύριοι Τσίπρας και Τσακαλώτιος δεν είναι αληθή. Τα στοιχεία για την Ελλάδα σταματάνε στις 29 Απριλίου. Μέχρι τότε το κράτος είχε ξοδέψει επιπλέον 250 εκατομμύρια.

Σήμερα όμως οι επιπλέον δαπάνες Υγείας έχουν ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η αλήθεια αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2021.

Το σχόλιο Τσακαλώτου

Το CNN Greece ζήτησε ένα σχόλιο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και τις βολές από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μας είπε:

«Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε χθες τον Αλέξη Τσίπρα επειδή είπε ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε. σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για την πανδημία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προγενέστερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν γίνει πολύ περισσότερες δαπάνες. Μόνο που για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος).

Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας όπως για παράδειγμα τα στοιχεία για το Βέλγιο που παρότι είναι προγενέστερα αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από αυτές της Ελλάδας. Άρα η σύγκριση δεν απέχει από την πραγματικότητα».

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε:

«Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο με την απάντηση του κ. Πέτσα. Γιατί ακόμη και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε μόλις 8 θέσεις και θα εξακολουθούσε να βρίσκεται χαμηλά, στην 15η θέση των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγεία στην αντιμετώπιση του COVID. Και αυτό αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές χώρες που “προσπερναμε” δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο.

Με απλά λόγια ο κύριος Πέτσας παραδέχτηκε ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα 14 χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι. Ένα πλήρες επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς την χώρα μας πάλι στον πάτο».

Το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου καταλήγει ως εξής:

«Ούτε αυτό όμως είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι η ΝΔ αντί να παραδεχτεί έστω και τώρα την ανεπάρκεια της, αντί να ενισχύσει την δημόσια Υγεία, προσπαθεί να μας πείσει ότι τα έκανε όλα καλά, τη στιγμή που η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Το χειρότερο είναι ότι η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα».

Επιλογή η μη ενίσχυση του ΕΣΥ

Στην ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων:

«Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοιού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί.

πηγη