Αρχική Υγεία Τρίτη δόση: Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό Johnson...

Τρίτη δόση: Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό Johnson & Johnson

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊο, με τους άνω των 18 οι οποίοι έχουν κλείσει εξάμηνο από τον αρχικό τους εμβολιασμό να παίρνουν σειρά.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους την Τρίτη το απόγευμα, «για όσους έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» και γι’ αυτό θα πρέπει να σπεύσουν για την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε τέλος, ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στην χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί, και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά, ότι δεν θα πάμε σε περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson

Την ίδια ημέρα, ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για την δεύτερη δόση των ατόμων που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους με μία δόση Johnson & Johnson και, όπως είπε, αυτά τα άτομα θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson & Johnson ή mRNA εμβόλιο, αρχικά Pfizer.

Εμβόλιο Moderna: Μία ενισχυτική δόση προστατεύει καλύτερα έναντι νέων στελεχών του κορονοϊού

Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η οριοθέτηση της ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε στον Σκάι.   Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα, στην οποία προγραμματίζονται τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα.