Αρχική Οικονομία Τρίτη αξιολόγηση: Διαπραγμάτευση με «αγκάθια» σε εργασιακά και ασφαλιστικά

Τρίτη αξιολόγηση: Διαπραγμάτευση με «αγκάθια» σε εργασιακά και ασφαλιστικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο χαμηλόβαθμων τεχνικών κλιμακίων με τους επικεφαλής να έρχονται σήμερα στη χώρα μας με τις βαλίτσες γεμάτες…ενστάσεις. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν αρχίσει να πέφτουν όλα τα «καυτά» θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, από τη πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τις βελτιωτικές αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται να επιθυμεί να φέρει πιο κοντά κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, το αντίμετρο για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις από την περικοπή που ζητούν οι θεσμοί, ενώ επιδιώκει κατώτερο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες που προκαλεί ο νόμος 4387/2016. Στις προτάσεις του ελληνικού επιτελείου βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, έως το Νοεμβριο.

Από την αντίπερα όχθη το κουαρτέτο εμΦανίζεται διστακτικό σε όλα τα μέτωπα ενώ φαίνεται να διευρευνά τον περίφημο πλεονασματικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Ακόμη,  οι δανειστές απαιτούν την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας, ενώ δεν κρύβουν την διαφωνία τους για τα μέτρα του νόμου Αχτσίογλου σχετικά με την διευκόλυνση της προσφυγής των εργαζομένων στην Δικαιοσύνη σε βάρος των εργοδοτών, αλλά και τις αντιρρήσεις τους σχετικά  την υπαγωγή των εργαζομένων στον Τύπο σε ξεχωριστό ταμείο υγείας και πρόνοιας (ΕΔΟΕΑΠ), σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Ακόμη, οι θεσμοί έχουν ζητήσει και έχει καταγραφεί στην περσινή συμφωνία, να υπάρξει μείωση παροχών από αυτή την κατηγορία επιδομάτων κατά 259 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να επισπευστεί κατά ένα έτος, το 2018, αντί για το 2019, η εφαρμογή του «αντίμετρου» που έχει θεσπιστεί για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Στην ατζέντα των συζητήσεων υπάρχει και η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Εξάλλου, αυτό αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης που πρέπει να υλοποιηθεί. Οι θεσμοί απαιτούν αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%. Επίσης επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για τη νομιμότητα ή μη των απεργιών, με «παραθυράκι» για εργοδοτική ανταπεργία.