Στο τριπλασιασμό των κατασχέσεων προχωρά το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να βάλει ζεστό χρήμα στον…άδειο κρατικό κορβανά.  Με υπηρεσιακό έγγραφο, που παρουσιάζει σήμερα η «Ελευθερία του Τύπου», ο Ενιαίου Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ζητά από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών την αποστολή 1.500 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ημερησίως και ανά τράπεζα, δίνονας «σινιάλο» για προγκρόμ κατασχέσεων εις βάρος των οφειλετών.

Στο υπηρεσιακό έγγραφο υπενθυμίζεται ότι «από 1η Ιανουαρίου 2017 στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισρπαξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργής ρύθμισης».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ η αύξηση του ορίου είναι απολύτως λογική, καθώς πριν την ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης το ΚΕΑΟ είχε 300.000 οφειλέτες , ενώ τώρα ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί σε 1.600.000.  Μάλιστα, αυτό επισημαίνει στην επιστολή του και ο διοικητής του υπερταμείου, Αθανάσιος Μπακαλέξης.  “Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των οφειλετών που καλείται να διαχειριστεί το ΚΕΑΟ, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 1.500.000”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω έγγραφο.

Μέχρι σήμερα το ΚΕΑΟ έστελνε ημερησίως τουλάχιστον 600 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, ενώ το 2016 μέσω των αναγκαστικών μέτρων που επέβαλε εισέπραξε 15.851.050.941 ευρώ. Πλέον, ο αριθμός των ημερήσιων κατασχέσεων εκτινάσσεται σε 6.000, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κάνουν ημερησίως από 1.500 κατασχέσεις η κάθε μια. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να βάλει στο κρατικό κορβανά το 2017 περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

 Την ίδια στιγμή το ΚΕΑΟ αναμένεται να βάλει στη φαρέτρα του και άλλα εργαλεία, καθώς το υπουργείο προωθεί νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο τη διευκόλυνση του φορέα είσπραξης.  Πέρα από την ενίσχυση του με 600 στελέχη (κυρίως οικονομικούς και νομικούς) το υπουργείο προωθεί  δύο νομοθετικές ρυθμίσεις , που  θα θα «στριμώξουν» για τα καλά τους οφειλέτες. Η πρώτη ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στο Κέντρο Είσπραξης να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το Κέντρο Είπραξης είχε παλαιότερα τη συγκεκριμένη δυνατότητα, αλλά από σφάλμα του είχε αφαιρεθεί.   Η δεύτερη ρύθμιση θα δώσει την ευκαιρία στο ΚΕΑΟ να λαμβάνει εκτενή πληροφόρηση από σημαντικούς φορείς του δημοσίου, όπως είναι το κτηματολόγιο κ.ο.κ, ώστε να μπορεί να κάνει ταυτοποίηση των στοιχείων των οφειλετών.

Πάντως, στο υπηρεσιακό έγγραφο δεν  διευκρινίζεται το αν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αφορούν και αυτούς που χρωστούν έως 5.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, για τους οποίους δεν υπάρχει πλέον κανένα προστατευτικό πλαίσιο.