«Το νερό όταν μιλάμε γι’ αυτό, είτε μέσα από τα αστικά ποτάμια, που είναι το θέμα της ημερίδας, πολύ σημαντικό, είτε μιλάμε για την άρδευση στη γεωργία, ή για πόσιμο νερό, ή για τη ρύπανση, είναι ένα ενιαίο μέσο, και ενιαίο αγαθό, το οποίο θα πρέπει να το διαχειριζόμαστε συντονισμένα». Αυτό  υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο ειδικός γραμματέας Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιάκωβος Γκανούλης, ο οποίος σήμερα απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα με τίτλο «Ποταμοί της Πόλης, Ζωής Ευεργέτες: Σύγχρονες Πρακτικές Διαχείρισης», που πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Όπως εξήγησε δεν μπορεί ένας δήμος να αποφασίζει για ένα αστικό ποτάμι, για το νερό που κυλάει μέσα από την πόλη του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ένα διαχειριστικό σχέδιο, που έχει κάνει η Πολιτεία, η Περιφέρεια ή κάποιος οργανισμός. Ξεκινώντας από τον κεντρικό σχεδιασμό θα πρέπει να φτάσουμε τοπικά, ούτως ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά. «Και με διαβούλευση, έτσι ώστε το νερό σαν αγαθό να μοιράζεται με τον ίδιο τρόπο και τα οφέλη του να αντανακλώνται σε όλους τους συμπολίτες» πρόσθεσε.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από: δήμο Τρικκαίων, ΚΕΔΕ, Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, ΠΑΔΥΘ, ΔΕΥΑΤ, Ιάνθη – αμκε για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, και αντικείμενό της είναι οι νέες μέθοδοι διαχείρισης και οι προοπτικές ανάδειξης των αστικών και περαστικών ποταμών και ρεμάτων.

Στόχος της  είναι να μελετηθούν σε επιστημονικό επίπεδο, οι σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των ποταμών.

Με πλούσια θεματολογία και διακεκριμένους ομιλητές – εισηγητές, επικεντρώθηκε στις νέες μεθόδους διαχείρισης και τις προοπτικές ανάδειξης των αστικών και περαστικών ποταμών και ρεμάτων. Λαμβάνονται υπ’ όψιν για αυτό, οι ευρωπαϊκές οδηγίες  και τα νέα επιστημονικά δεδομένα, που στηρίζονται στις νέες αντιλήψεις για τη φύση μέσα στην πόλη, καθώς και τα δεδομένα της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης, της υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Στόχος επίσης της διοργάνωσης,  είναι να συνδεθεί με την εμπειρία και τη ζωή των κατοίκων της πόλης.