Όσοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους για μια εκδρομή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα πρέπει να γνωρίζουν πως στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ισχύουν τα εξής υποχρεωτικά μέτρα για τα ταξίδια εντός κι εκτός Ελλάδος.

Ταξίδια εσωτερικού

Με πλοίο

Για να μπορέσει ο ταξιδιώτης να επιβιβαστεί στο πλοίο από τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά, είναι υποχρεωτικό να διαθέτει αρνητικό τεστ Covid-19 και να έχει συμπληρώσει την ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας Ακτοπλοΐας ή την έντυπη έκδοσή της.

Η Δήλωση Υγείας συμπληρώνεται από ενήλικες επιβάτες για το ακτοπλοϊκό τους ταξίδι εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο. Αν αλλάξεις πλοίο για να φτάσεις στον τελικό σου προορισμό, οφείλεις να συμπληρώσεις την αίτηση ξανά, εισάγοντας τα σωστά στοιχεία για το νέο δρομολόγιο. Μπορείς να εκτυπώσεις τη Δήλωση Υγείας ή να την έχεις μαζί σου σε ηλεκτρονική μορφή.

Επιπλέον, οι επιβάτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα από το εξωτερικό υποχρεούνται να έχουν συμπληρώσει τη Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών, ώστε να την επιδείξουν κατά την επιβίβασή τους.

Όσον αφορά το αρνητικό τεστ, μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω:

 • Πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού
 • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών
 • Αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 24 ωρών
 • Αρνητικό αποτέλεσμα self test 24 ωρών (το αποτέλεσμα δηλώνεται είτε στην ηλεκτρονική φόρμα «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» είτε χειρόγραφα στο σχετικό έγγραφο δήλωσης self test, καθώς και στο ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας)
 • Επίσημη βεβαίωση νόσησης από δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού

Οι επιβάτες κάτω των 5 ετών δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ ή παρόμοια βεβαίωση για να ταξιδέψουν με πλοίο.

Σημαντικό: Για ταξίδια με πλοίο από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και για island hopping tours από νησί σε νησί δεν απαιτείται τεστ Covid-19.

Η λειτουργία των πλοίων στην Ελλάδα είναι υπό συνεχή επιτήρηση και τα μέτρα αλλάζουν ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Με αυτοκίνητο

Εάν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει με αυτοκίνητο εντός Ελλάδος, δεν χρειάζεται προς το παρόν να έχει κάποιο από τα παραπάνω έγγραφα και η διενέργεια self test αποτελεί απλώς σύσταση.

Με αεροπλάνο

Όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς ΜΟΝΟ, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει εκδοθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας.
  Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
 • Να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 με PCR τεστ που έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.
 • Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε self-test εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19.
 • Να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από το COVID-19, που ισχύει δύο μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen έως εννέα μήνες.
 • Τα ανωτέρω ταξιδιωτικά μέτρα αφορούν ταξίδια εσωτερικού για διαδρομές μόνο από χερσαίες προς νησιωτικές περιοχές.

Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν ανηλίκους από 6 ετών και άνω.

Σημαντικό: Οι επιβάτες που αφικνούνται ή αναχωρούν εντός της νυχτερινής απαγόρευσης, και σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, πρέπει να προσκομίσουν το εισιτήριό τους ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την πτήση τους.

Με τρένα και τουριστικά λεωφορεία – ΚΤΕΛ

Όσοι επιλέξουν για τη μετακίνησή τους τρένο ή ΚΤΕΛ, θα πρέπει να γνωρίζουν πως:

 • Επιτρέπεται η μέγιστη πληρότητα θέσεων 65%.
 • Η χρήση των θέσεων τόσο σε τρένα όσο και σε λεωφορεία θα είναι ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κενό και η πληρότητα κατά την κράτηση και έκδοση εισιτηρίων
  Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
 • Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
 • Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1 – 1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Η κάθε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς σχετικά με την υποδοχή ταξιδιωτών από άλλες χώρες. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορείς κάποιος να ενημερωθεί με ακρίβεια για το ποια μέτρα ακολουθεί η εκάστοτε χώρα.

Πολύ χρήσιμη είναι η ιστοσελίδα Re-open EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τη χώρα που επιθυμεί να ταξιδέψει και βλέπει κατευθείαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα προστασίας που τηρούνται στη συγκεκριμένη χώρα καθώς και το τι ακριβώς χρειάζεται για να ταξιδέψει εκεί.

Η κάθε χώρα λοιπόν έχει τα δικά της μέτρα, όμως σε γενικές γραμμές οι προϋποθέσεις που ισχύουν στις περισσότερες είναι οι εξής:

 • Αν πρόκειται για ταξίδι από την Ελλάδα σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού με αεροπλάνο, είναι υποχρεωτικό οι επιβάτες να έχουν υποβληθεί σε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους ή πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση που έχου υποβληθεί και στις δύο δόσεις (το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να αντικαταστήσει το PCR).
 • Οι ηλικίες των παιδιών που απαλλάσσονται και δεν απαιτείται αρνητικό μοριακό τεστ για να ταξιδέψουν είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα, για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από τις τοπικές αρχές για λεπτομέρειες.
 • Σε κάποιες χώρας, όπως η Γερμανία, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει την ψηφιακή δήλωση εισόδου.

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και στην περίπτωση που το ταξίδι θα γίνει με πλοίοτρένολεωφορείο ή αυτοκίνητο.

Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσει κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο, καλό είναι να έχει φροντίσει να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για το τι προβλέπει το πρωτόκολλο της κάθε χώρας, διότι αναλόγως της κατηγοριοποίησής της (κόκκινη, πορτοκαλί, πράσινη) διαφοροποιούνται και τα μέτρα για καραντίνα (πχ 7 ημερών κλπ).