Μεταρρυθμίσεις για την ορθολογική ανακατονομή του ανθρώπινου δυναμικού, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις προωθεί η Κυβέρνηση εφαρμόζντας την “Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019”.
Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία εξορθολογίζει τις δομές και τη λειτουργία του δημοσίου και εστιάζει στη βέλτιστη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» ενσωματώνει πολιτικές και υλοποιεί δράσεις για:
- την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
- την προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
- την επαγγελματική σταδιοδρομία των δημοσίων υπαλλήλων με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας
- την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
- τη σταδιακή μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση
Η συγκυρία
Η Διοικητική Ανασυγκρότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και την αναπτυξιακή της προοπτική. Οι επιχειρούμενες αλλαγές καθιστούν το Δημόσιο Ανεξάρτητο, Αξιοκρατικό και Αποτελεσματικό, στην κατεύθυνση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης του παραγόμενου διοικητικού έργου.
Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης οικοδομεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολιτών, ενισχύει το κοινωνικό κράτος και αξιοποιεί στο βέλτιστο τους διαθέσιμους πόρους.
Οι άξονες
Η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 -2019» εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες:
- τη Διοικητική Ανασυγκρότηση
- την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Η Διοικητική Ανασυγκρότηση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της διοίκησης με την εισαγωγή ανοιχτών, αντικειμενικών διαδικασιών, οι οποίες απαντούν στα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής προσωπικού.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, έχοντας ενσωματώσει τις διεθνείς καλές πρακτικές στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τις πολιτικές για τα ανοιχτά δεδομένα.
Κυρίως, όμως συμβάλλει στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων μέσα από την περιστολή της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διαδικασιών.
Προσλήψεις-Αξιολόηγηση-Επιλογή Προϊσταμένων
Η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθει προωθεί αλλαγές σε διάφορους τομείς, όπως προσλήψεις, αξιολόγηση, επιλογή προϊσταμένων, επιλογή διευθυντών. Στον τομέα προγραμματισμού προσλήψεων σχεδιάζεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανάλυσης και αποτύπωσης αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου (νέο σύστημα ταξινόμησης των δημοσίων υπαλλήλων).
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθορίστηκε για τον επόμενο μήνα, ενώ για την τελική θέση του συστήματος σε λειτουργία, απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης δομών σε συνδυασμό με την κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.
Τέλος, τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η επιλογή και τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ θα προκηρυχθούν οι θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών Γραμματέων, Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.