Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τρεις Περιφέρειες ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον θαλάσσιο τουρισμό

Τρεις Περιφέρειες ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν “πλώρη” για ένα κοινό τουριστικό αφήγημα: αυτό του θαλάσσιου τουρισμού. Πρόκειται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι οποίες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της 1ης Δια-περιφερειακής ημερίδας με θέμα «Θαλάσσιος τουρισμός-Κρουαζιέρα-Γιώτινγκ-Κατάδυση».

Όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με τη σημερινή 1η Δια-περιφερειακή ημερίδα του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού υλοποιείται η νέα στρατηγική προσέγγιση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού και ξεκινά η γόνιμη επεξεργασία ζητημάτων που αφορούν στον θαλάσσιο τουρισμό -με ιδιαίτερη έμφαση στην κρουαζιέρα, το γιώτινγκ και την κατάδυση. «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για την απελευθέρωση των δυνάμεων και την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση μορφών τουρισμού οι οποίες ανέκαθεν παρέμεναν παραμελημένες», τόνισε ο υπουργός.

Επεσήμανε δε, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για το άμεσο μέλλον. Μια στρατηγική η οποία εστιάζει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στο ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το 2021.

Στόχος είναι η συνεργασία για τη δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος με θέμα τη θαλάσσια Εγνατία οδό και το οποίο, όπως ανέφερε ο τομεάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, θα μπορεί να παρουσιαστεί από κοινού ως ένα κοινό προϊόν για τη Βόρεια Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο είπε, γίνεται η αρχή, «να ενισχύσουμε ως περιφέρειες την εξωστρέφεια και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους τουρίστες». «Όπως έχω ξαναπεί το τουριστικό προϊόν δεν περιορίζεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειών μας. Αυτή η σύμπραξη είναι μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες και δυνατότητες», πρόσθεσε.

Από την Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο ως τη Χαλκιδική και τις Σποράδες, οι δυνατότητες να ταξιδέψει κανείς μέσω της θάλασσας είναι πολλές. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θανάσης Τσώνης, αναφερόμενος στην ενοποίηση του παράκτιου μετώπου έκανε λόγο για θαλάσσια συνένωση, η οποία μπορεί να γίνει μέσω της καθιέρωσης παράκτιων δρομολογίων με επαγγελματικά πλοιάρια και ημερόπλοια που θα συνδέουν μεταξύ τους τις τουριστικές συμβαλλόμενες επιχειρήσεις. Σε αυτό μπορεί να προστεθεί η πραγματοποίηση καθημερινών σύντομων προκαθορισμένων δρομολογίων από λιμένα σε λιμένα, από γειτονικό καταφύγιο/αγκυροβόλιο σε καταφύγιο/αγκυροβόλιο, επιβιβάζοντας και αποβιβάζοντας κόσμο.

Κρουαζιέρα, γιώτινγκ και καταδυτικός τουρισμός ήταν οι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκαν οι παρουσιάσεις των τριών θεματικών περιφερειαρχών Τουρισμού, με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Γιάννη Μπουτίνα να προτείνει τη δημιουργία δικτύου υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων. Ο κ.Μπουτίνας εξέφρασε μεταξύ άλλων την ικανοποίηση του για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες που ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και θα λειτουργήσει από 1η Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναγνώριση επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία νέων πόλων έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, όπως είπε η υφυπουργός επίκειται και η συγκρότηση του ειδικού καταδυτικού συμβουλίου για τη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και τυχόν αναγκών που δημιουργούνται και η χρηματοδότηση εννέα καταδυτικών πάρκων.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Περιφέρεια Αττικής: Αλλάζει η πρωτεύουσα – 101 εκατ. ευρώ θα διαθέσει στο Δήμο Αθηναίων

Περιφέρεια Αττικής: Αλλάζει η πρωτεύουσα - 101 εκατ. ευρώ θα διαθέσει στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να υλοποιηθούν πάνω από 40 σημαντικά έργα και δράσεις που...

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας «Ποδαρικό» έκανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ως ο πρώτος...

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στη Δυτική Αττική για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στη Δυτική Αττική για την καταπολέμηση των κουνουπιών, πρώτος κύκλος εφαρμογής προνυμφοκτονίας  Η Περιφερειακή Ενότητα  Δυτικής  Αττικής ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών...

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια να έχει τον έλεγχο των μεγάλων έργων της Αττικής

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια να έχει τον έλεγχο των μεγάλων έργων της Αττικής, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί προκειμένου να επιτευχθεί...